Anahtar Kelime Bulma Aracı
Doğru arama terimlerini bularak kazandıran anahtar kelimeleri hedeflemek istiyorsunuz ancak ücretli anahtar kelime bulucu araçlar için yeterli bütçeniz mi yok? İşletmeniz için yüksek ücretler ödemeden, sektörünüzle alakalı anahtar kelimeleri bulmak için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en iyi 10 anahtar kelime bulucu araç listesini sizler için hazırladık. Ancak bu araçları kullanmak neden önemli? Gelin öncelikle bu konuya kısaca bir göz atalım.
İçindekiler
Anahtar Kelime Bulma Araçları Neden Kullanılır?
Günümüzde firmaların büyük bir çoğunluğu, internette görünür olmanın ne kadar önemli olduğunu bilir ve Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için düzenli SEO çalışmaları yapar. Çünkü bilirler ki; okuyucuya veya kullanıcıya ulaşmak ve onları sadık bir müşteri haline getirmek, arama motorlarında üst sıralarda yer almakla başarılabilir. Ancak sizin belirlediğiniz değil, müşterilerinizin tercih ettiği kelimelerde üst sıralarda yer almak asıl meseledir.
Peki, doğru anahtar kelimeleri nasıl bulacağız?
Ücretsiz Anahtar Kelime Bulma Araçları
Bu çalışmalar için ücretli & ücretsiz pek çok araç kullanılır. Anahtar kelime bulucu araçlarda veri tabanının geniş ve doğru sonuçlar vermesi çok önemlidir. Bunun dışında, görsel veri gösterimlerinin ve arayüzünün anlaşılır olması da analiz süreci için oldukça önemlidir. Bu yazımızda size anahtar kelime bulma sürecinde yardımcı olacak ücretsiz de kullanabileceğiniz araçlardan bahsedeceğiz.
Google Keyword Planner
Listemizin en başında Google’ın kendi aracı olan Google Anahtar Kelime Planlama aracı var. Sonuçta arama motorları için araştırma yapıyoruz ve bunların en popüleri Google’ın kendisi. O halde hem ücretsiz hem de en doğru sonuçlara ulaşabileceğimiz bu aracı tanıyarak işe başlayalım.
Öncelikle Google Keyword Planner aracına ulaşmak için ilk yapmanız gereken kendinize bir Google Ads hesabı oluşturmak. Google Ads, Google arama sonuçlarında ilk sıralarda yer almak isteyen reklamverenler için oluşturulmuş bir platform olmasına rağmen anahtar kelime hacim ve trendlerini de bu araçtan bulabilirsiniz. Bir çok SEO uzmanı ve içerik üreticisi, anahtar kelimeleri bulmak için ücretli araçlar kullansalar da anahtar kelime hacimleri için son durakları bu platformdur.
Peki, Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile anahtar kelimeleri nasıl bulabilirim?
Google Ads hesabınızı oluşturduktan sonra sağ üst köşede yer alan “Araçlar ve Ayarlar” => ”Anahtar Kelime Planlayıcı” sekmelerini tıklayın. “Yeni Anahtar Kelimeler keşfedin” kısmında anahtar kelime veya kelime gruplarını aratın.
Aktif bir reklamınız yoksa aranma hacimleri yaklaşık değerler halinde size sunulacaktır.
Ancak vereceğiniz küçük bütçeli bir reklam kampanyası ile anahtar kelimelerinize ait aylık net aranma hacimlerine ulaşabilirsiniz.
Google Anahtar Kelime Bulma aracı ile keywordlerinizin rekabet durumlarına, reklam verenler tarafından bu kelimeye ait verilen en düşük ve en yüksek tekliflerine de ulaşabilirsiniz. Bunun dışında arama sonuçlarındaki marka isimlerini aramaya dahil edebilir, diğer ayrıntıları dahil veya hariç bırakarak anahtar kelimelerinizi hassaslaştırabilirsiniz.
Google Trends
Google Trends aracı size bir anahtar kelimenin hacmini tam olarak söylemez. Ancak bir anahtar kelimenin belirli zaman aralıklarındaki aranma hacimlerinin popülerliğini görsel olarak sunar. Google’ın ücretsiz olarak sunduğu bu araç sayesinde;
- Yeni trendleri yakalayarak insanların neyi aramaya başladığını keşfedebilir,
- İçeriklerinizi ne zaman güncelleyeceğinizi belirleyebilir,
- Birden fazla anahtar kelimeyi karşılaştırarak trendi son zamanlarda yükselen kelimelere odaklanabilir,
- Hatta kullanıcıların arama yaparken hangi terimleri kullanmayı tercih ettiklerini analiz edebilirsiniz.
Örneğin bir teknoloji blogunuz varsa ve Samsung marka cep telefonlarından bahsedecekseniz anahtar kelime bulucu araçlara bakarak hacmi yüksek olan “Galaxy S20” anahtar kelimesine odaklanmak isteyebilirsiniz. Yukarıdaki görselden de görebileceğiniz gibi, Samsung Galaxy serisinin son çıkan modeli “Galaxy S21” düşük bir aranma hacmine sahip. Ancak hacimler sizi yanıltmasın! Bulduğunuz anahtar kelimeleri birde Google Trends aracında karşılaştırın. Google Trends aracı ile son zamanlarda “Galaksi S21” markasının daha çok aratıldığını göreceksiniz.
Google Trends ile son çıkan trendleri keşfetmek dışında insanların neyi, nasıl aradığını da kolaylıkla bulabilirsiniz. Örneğin “Koronavirüs” ve “Covid-19” yazımlarının her ikisi de doğrudur. Ancak anahtar kelime olarak hangisini seçmeliyiz? İşte size güncel bir örnek
Üstelik bu aracı kullanmak için üyeliğe dahi ihtiyacınız yok. Hedeflediğiniz anahtar kelimenin hangi ülkede kullanılacağını, veriyi hangi zaman aralıklarında analiz edeceğinizi kolaylıkla seçebilir; konu ile ilgili aramalar ve sorgulara kolayca erişebilirsiniz.
Google Search Console
Google araçları ile devam edelim. Eğer websitenizin sahibi veya doğrulanmış kullanıcısı iseniz kullanıcıların sitenize hangi kelimelerle ulaştığını bilmek ve bunlara uygun içerikler üretmek harika olurdu değil mi? O halde buradan kullanıcılarımıza ulaşmak için hangi kelimelere odaklanacağımızı öğrenelim.
Google Search Console aracına giriş yaptıktan sonra “Performans” bölümüne tıklayalım. Gelen ekranda “Sorgular” kısmında web sitemize hangi kelimelerden tıklama geldiğini görebilir, bu arama terimlerinin SERP alanda ortalama kaçıncı sırada olduğunu görebiliriz. Bu kısımdaki “Gösterim sayıları” bizim için önemli veriler olup odaklanmamız ve hatta optimize etmemiz gereken alanlar hakkında önemli bilgiler verir.
SEMRush
Semrush, sadece en çok tıklanan anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda oldukça gelişmiş ve kapsamlı harika bir SEO analiz aracıdır. Mail adresinizle kayıt olduktan sonra limitli sayıda anahtar kelime listesine sahip olabilirsiniz. Üstelik 7 günlük ücretsiz deneme sürümü ile daha fazla sonuç elde edebilir, aracı yakından tanıma şansına sahip olabilirsiniz. Semrush ile anahtar kelimenize ait,
- Hacim, global hacim bilgilerine,
- TBM (tıklama başı maliyet) verisine,
- KD ( Anahtar kelime zorluk derecesi) verisine,
- Sorgunun arama trend eğrisine,
- Google’ da listelenen sonuç sayısına,
- Semantik anlama sahip diğer kelimelere,
- Anahtar kelimenizin tam, sıralı, geniş eşlemeli varyasyonlarına
sahip olabilirsiniz. Ayrıca bulduğunuz anahtar kelimeleri seçerek dışarı aktarabilir, kendi listenizi oluşturabilirsiniz.
Semrush ile sadece kazandıran anahtar kelimelere sahip olmayıp;
- Rakiplerinizin hangi anahtar kelimeleri kullandığını öğrenebilir,
- Hedeflediğiniz kelimelerin sıralama takibini yapabilir,
- Site Audit ile sitenizin teknik SEO açısından denetimini yapabilir,
- Social Media Tracker ile sosyal medya hesaplarınıza erişim vererek rakip karşılaştırması raporu alabilir,
- Brand Monitoring aracı ile markanızdan bahseden sayfaları öğrenerek yeni backlinkler kazanabilir veya backlinlerinizi takip edebilir,
- Organic Traffic Insights aracı ile erişim verdiğiniz sayfalarınız için kaç farklı sorguda sıralama aldığınızı öğrenip, odaklanmanız gereken yeni long tail anahtar kelimeler keşfedebilir,
- Backlinkleriniz hakkında detaylı bilgiye sahip olabilir.
- Traffic Analytics ile trafiğinizi görsel olarak da analiz edebilirsiniz.
Topics
Topics aracı SEOmonitor tarafından geliştirilmiş harika çevrimiçi anahtar kelime bulma araçlarından bir tanesi hatta daha fazlası. Seomonitor.com müşterilerinin ücretsiz olarak faydalandığı bu araç ile kayıt dahi olmadan günlük 5 aramaya kadar ücretsiz analiz yapabilirsiniz. Eğer bu sayıdan daha fazla anahtar sözcük araması yapacaksanız, 14 günlük deneme süresi için hesap oluşturmanız gerekmektedir.
Gelelim Topics ile yapabileceklerimize. Bu araç sayesinde sadece merak ettiğiniz anahtar kelimelere ve hacimlerine ulaşmakla kalmazsınız. Aynı zamanda;
- Seçtiğiniz anahtar kelimenin varyasyonlarına,
- Yıllara göre değişimine,
- Tıklama başı maliyetlerine,
- SERP teki rakiplerinizin kim olduğu bilgisine de ulaşabilirsiniz.
Hedeflediğiniz anahtar kelime ve aracın sizin için bulduğu ilgili anahtar kelimelerin SERP alanda feature snippeta sahip olup olmadığı, kaç görsel, kaç video olduğu gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Keywordtool.io
Anahtar kelimelerinizi belirlerken uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmanın ne kadar önemli olduğuna anahtar kelime araştırma kılavuzu yazımızda değinmiştik. Dönüşüm oranı yüksek olan bu kelime öbeklerini bulmak için Keywordtool.io muhteşem bir araç. Her ne kadar anahtar kelimelerin hacimlerini ve CPC gibi diğer metriklerini öğrenmek ücretli olsa da anahtar kelimelerin birçoğunu görebiliyor olmamız başlangıç için oldukça yeterli. Bunun dışında; Youtube, Bing, Twitter ve Instagram gibi pek çok platformda da hangi kelimelerle arama yapıldığını görebilirsiniz.
Ubersuggest
En popüler dijital pazarlama araçlarından biri olan Ubersuggest, Türkçe aramalardaki gelişmiş veri tabanı ile limitli olarak anahtar kelime araştırması yapmanıza izin veren bir diğer alternatif anahtar kelime bulma aracıdır. Günlük 3 sorguya kadar herhangi bir üyelik gerektirmeden anahtar kelimelere ait verilere ulaşabilirsiniz. 7 günlük ücretsiz versiyonu da bulunan aracın aylık ve yıllık üyelik versiyonları muadillerine göre daha makul bir ücret ile sunulduğunu da hemen belirtelim. Ulaşacağınız verilerin bir kısmı gösterilmese de Ubersuggest ile;
- En alakalı anahtar kelimeler için aylık aranma hacimleri, tıklama başı maliyetleri, SERP’te sıralanma zorluğu,
- SERP alandaki rakiplere ve onların yaklaşık aylık trafikleri, sosyal medyada paylaşım sayıları, domain otorite bilgileri ve sayfa bazında backlink sayıları gibi verilere ulaşabilirsiniz.
KWFinder
Özellikle sade arayüzü ile kolay bir kullanıma sahip olan KWfinder anahtar kelimelerinizi bulmak ve onlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için kullanılan araçlardan bir tanesi. Aracı kullanabilmek için öncelikle üyelik oluşturmanız gerekmekte. Çok hızlı bir üyelik işlemi sonrası 10 günlük deneme sürümüne sahip olabilirsiniz.
KWFinder ile;
- Seçtiğiniz anahtar kelimeye ait veriler dışında aramanızla ilgili 20 ilgili anahtar kelimenin detaylarına,
- Seçtiğiniz anahtar kelimenin ve ilgili anahtar kelimelerin aylık aranma hacmine, zorluk derecesine ve trend eğrisine,
- Anahtar kelime için SERP alanda sıralanan rakiplere ve onların detaylı verilerine ( Domain ve sayfa otoritesine, backlink sayılarına,Facebook paylaşım sayısı ve daha fazlasına) ulaşabilirsiniz.
Ücretli araçlar dışında tarayıcı destekli çalışan eklentiler, anahtar kelimeleri keşfetmek için işe yarayan hızlı araçlardandır. O halde gelin en popüler 2 eklentiyi beraber inceleyelim.
Keywords Everywhere eklentisi
Keywords Everywhere aracı ücretli bir araç olsa da eklentisi ücretsizdir. Chrome ve Firefox tarayıcılar için uyumlu olan aracı, tarayıcınıza kurmak ise oldukça basittir. Yapmanız gereken tek şey, mail adresinizle üye olmak ve sonrasında gelen api keyi tanımlamaktır. Tarayıcıyı çok yormayan bu araç ile Google üzerinde yaptığınız aramalar için sağ tarafta 3 ayrı bölümde şu verilere ulaşabilirsiniz;
- İlgili anahtar kelimelere,
- Uzun kuyruk anahtar kelimelere,
- İlgili sorgulara
Eklentinin bir diğer güzel yanı ise verilerin dışa aktarılabilmesidir.
Keyword Surfer Eklentisi
Keyword surfer eklentisini kullanabilmek için öncelikle Chrome tarayıcı kullanıcısı olmanız gerekmekte. Keyword Everywhere eklentisi ile benzer şekilde çalışan bu uygulama ise tamamen ücretsiz ve limitsiz. Türkiye’ ninde içinde bulunduğu 70 ülke için veritabanına sahip. Keywords everywhere kadar hızlı ve doğru sonuçlar vermese de SERP alandaki rakiplerinizle ilgili önemli verilere ulaşmanızda kullanabileceğiniz faydalı ancak geliştirilmesi gereken bir araç.
Peki, bu eklenti ile neler yapabiliriz görsellerle açıklamaya çalışalım;
Anahtar kelimeleri bulmanın en hızlı ve kolay sonuçlarından birinin Google otomatik tamamlama özelliği olduğunu çoğumuz biliyoruz. Keyword Surfer ile aradığımız kelime veya kelime öbeğinin yaklaşık aylık hacmine ve PPC metriklerine direkt ulaşabiliyorsunuz.
Üstelik arama ekranının sağ tarafında ilgili aramalara ve hacimlerine ve SERP’ teki sonuçlar için ayrıntılı verilerin bir grafiğine rastlıyoruz.
Keyword Surfer, Türkiye için her zaman doğru sonuçlar vermese de ilerisi için umut vaad eden eklentilerden biri.
Ücretli anahtar kelime araçları ile daha kapsamlı veriler elde ettiğimiz bir gerçek. Ancak başlangıç için yukarıda sunulan araçlarla kazandıran anahtar kelimelere rahatlıkla ulaşabiliriz. Ücretsiz olarak sunulan deneme sürelerinden maksimum fayda sağlamak için video eğitimlerle ilerlemekte ayrıca faydalı olacaktır.
Sizin favoriniz olan başka ücretsiz anahtar kelime bulma araçları var mı? Yorumlarda bilgi ve deneyimlerinizi paylaşırsanız çok mutlu oluruz. Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalır, değil mi?
Güncel bilgiler içeren Mobil SEO Kılavuzu makalesine mutlaka göz atın.
Gayet bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
Elinize Sağlık
Oldukça başarılı 👍