Mobil SEO Kılavuzu
Akıllı telefonlarımıza bağımlıyız. Çoğu insan için sabah yataktan kalktıklarında kontrol ettikleri ilk şey ve uyumadan önce baktıkları son şey akıllı telefon. İnsanlar artık onları her şey için kullanıyor ve kullanım hacmi çok büyük hale geldi! Cep telefonları hayatlarımızı, web’i kullanma şeklimizi önemli ölçüde değiştirdi ve sonuç olarak SEO ‘yu değiştirdi. Mobil SEO, deneyimin tadını çıkarırken müşterilere ulaşmanıza ve ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olur. Bu mobil SEO kılavuzu, mükemmel mobil deneyimi sunmak için bilmeniz gereken her şeyi size anlatır.
İçindekiler
Mobil SEO nedir?
Mobil SEO, mobil sitenizin ziyaretçilerine olağanüstü bir deneyim sunmakla ilgilidir. Mobil sitenizin hızlı ve sorunsuz bir şekilde yüklenmesini sağlamak ve kullanıcıların arama amacına uygun mükemmel içerik sunmakla ilgilidir. Günümüzün mobil cihazlara öncelik veren dünyasında, kusursuz mobil siteye sahip olmak inanılmaz derecede önemlidir.
Mobil SEO neden bu kadar önemli?
Mobil SEO, müşterilerinize doğru zamanda doğru yerde ulaşmanıza ve onlara en iyi deneyimi sunmanıza yardımcı olduğu için çok önemlidir. Mobil trafik artık masaüstü trafiğini gölgede bıraktı. Milyarlarca insan akıllı telefonun muazzam avantajlarını keşfetti. Tüm hayatımız bu cihazlarda, akıllı telefonlarımıza ne kadar bağlı olduğumuzu görmek gerçekten korkutucu. Birçok insan bu cihazlara kendilerinin bir uzantısı olduğunu ve onsuz yaşayamayacakları bir şey diyor. Bu insanlara ulaşmak için bir mobil SEO stratejisine ihtiyacınız var.
Mobil, mutlaka hareket halinde olmak anlamına gelmez. Araştırmalar, insanların bir şeyi hızlı ve daha sık aramak için genellikle en yakın cihazı kaptığını, yani akıllı telefonları kullandıklarını ortaya koymuştur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde bir şey satın almaya karar vermeden önce ürünler hakkında kendilerini bilgilendirmek için kullanırlar. Google’ın yaptığı araştırmaya göre, akıllı telefon kullanıcıları, masaüstü kullanıcılarından daha yüksek bir alıcı niyetine sahip. Odaklanmışlar ve satın almaya hazırlar. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi ararken orada olmak sizin faydanıza.
Teknik sorunları veya içerik sorunlarını çözme açısından mobil SEO ‘yu kullanmak zorunluluktur, aynı zamanda bir kullanıcı deneyimi ve markalaşma meselesidir. Cep telefonunda bir markadan kötü bir deneyim almak, potansiyel bir müşteriyi sonsuza kadar bizden kaçırabilir. Harika bir deneyim sunmak, tüketicilerin markanızı tavsiye etme şansını artırır.
Mobil SEO ve Masaüstü SEO Karşılaştırması
Masaüstü SEO ile mobil SEO arasında oldukça fark vardır, ancak hedefler genellikle benzerdir. Hedef kitlenize ulaşmak ve onları ödeme yapan müşterilere dönüştürmek istiyorsunuz. Bazı yönlerden, masaüstü SEO taktikleri mobil SEO için de işe yarıyor, ancak biraz farklı bir biçimde. Üç ana kural hala geçerlidir: performans, kullanıcı deneyimi ve içeriğe odaklanma. Masaüstü SEO ‘da, genellikle genel kitleye daha fazla odaklanırken, mobil SEO da daha çok yerel hedef kitleye odaklanırız.
Ancak farklı olan, mobil ve masaüstünde elde ettiğiniz sonuçlardır. Aynı arama sorgusu için, kullandığınız cihaza bağlı olarak farklı sonuçlar görünebilir. Ayrıca, bulunduğunuz konum gibi mobil arama sonuçlarını etkileyen başka faktörler de vardır. Bu, ürününüz veya içeriğiniz için masaüstünde iyi bir sıralama elde etmenin mobil cihazlarda aynı sonucu garanti etmediği anlamına gelir. Performansınızı mobil cihazlarda değerlendirirken her zaman mobil arama sonuçlarına dikkat edin.
Ek olarak, Google’ın genel olarak mobil cihazlarda ne yaptığını, özellikle de niş alanınızda düzenli olarak kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir. Google, genellikle yapılandırılmış verilerle desteklenen zengin sonuçlar için çalışmaya devam ediyor ve bunlar mobil cihazlarda daha belirgindir. Bir düşünün: Uçuşlar, etkinlikler, işler, filmler, müzikler, ürünler ve hatta basit cevapları aramak, Google’ın sahip olduğu zengin bir sonucu tetikleyecektir. İleride bunun daha fazlasını göreceğiz.
Google’ın mobil öncelikli dizini yayında
Mobil SEO’nun önemi, Google’ın 2016’da mobil öncelikli indeks duyurusu ile daha da netleşti. Temmuz 2019’da Google, mobil öncelikli dizine geçti ve Mart 2021’e kadar tüm siteler mobil öncelikli olarak dizine eklenecek. Bu ne anlama geliyor? Google, sıralamaları ilk kez masaüstü sürüm yerine sitenin mobil sürümünün kalitesine göre belirleyecek.
Googlebot’un bir akıllı telefon sürümü, mobil sitenizi tarayacak ve performansının, içerik kalitesinin ve kullanıcı deneyiminin üstün olup olmadığını belirleyecektir. Eğer öyleyse, daha iyi bir sıralama elde edebilirsiniz. Eksikse, diğer siteler sizden daha üst sıralarda yer alabilir ve siz kaybedebilirsiniz. Mobil ortama odaklanmasanız bile, yine de mobil siteniz tarafından değerlendirileceksiniz, bu yüzden şimdi harekete geçme zamanı.
Dahası, Ocak 2018’de Google, sayfa hızının aynı yılın Temmuz ayından itibaren mobil aramalar için bir sıralama faktörü olacağını duyurdu:
“Hız Güncellemesi”, sayfayı oluşturmak için kullanılan teknolojiden bağımsız olarak aynı standardı tüm sayfalara uygular. Arama sorgusunun amacı hala çok güçlü bir sinyaldir, bu nedenle yavaş bir sayfa, harika ve alakalı içeriğe sahipse yine de yüksek sıralamada olabilir.
İşler değişti
Şu anda Google, siteleri değerlendirirken mobil öncelikli indekslemeyi kullanıyor. Google’ın bunu doğru bir şekilde keşfetmesini ve anlamasını sağlamak için, komut dosyalarının kötü yüklenmesi gibi olası tüm engelleri kaldırarak ve robots.txt dosyanızdaki öğeleri engellemeyerek mobil sitenizi taranabilir durumda tutmalısınız. Ayrıca, iyi bir şekilde endekslenmek istiyorsanız, sayfalarınızın yıldırım hızında yüklenmesi gerekir.
Google’dan Gary Illyes, mobil öncelikli dizin için halletmeniz gereken bazı şeylerin ayrıntılarını içeren bir blog yazısı yazdı. Bunlar, hem mobil hem de masaüstü sitede aynı harika içeriği sunmayı, yapılandırılmış verilere yatırım yapmayı, doğru meta verileri sunmayı, hreflang kurulumunuzu kontrol etmeyi ve sunucularınızın artan tarama hızıyla başa çıkabilmesini sağlamayı içerir. Temmuz 2020’de, resimleri ve videoları uygun formatta sunduğunuzdan emin olmak gibi daha olası iyileştirmeler içeren başka bir gönderi eklendi.
Artık mobil sitenizde masaüstü sitenizdekinden daha az bilgi sunamazsınız. İçeriğiniz her ikisinde de aynı olmalıdır, çünkü yalnızca mobil sayfanızdaki bilgilere göre sıralama yapacaksınız. Eski Google çalışanı Maile Ohye’nin bir röportajda söylediği gibi :
“Mobil öncelikli dizini “optimize etmek” için, mobil kullanıcılara sunduğunuz içeriğin, Google’ın dizine eklemesini istediğiniz içerik sürümü olduğundan, ayrıştırılmış bir sürüm veya masaüstünden daha iyi güncellenen bir sürüm olduğundan emin olun.” Maile Ohye
Google’a sitenizin mobil uyumlu olduğunu söylemeyi unutmayın. Duyarlı tasarım kullanıyorsanız bir görsel bildirimi veya dinamik sunum kullanırken Google’ın geliştirici dökümanında uymanız gereken daha fazla bilgi var.
Yeni bir Google sıralama faktörü: Sayfa Deneyimi
Mayıs 2020’de Google, Sayfa Deneyimi (Page Experience) adlı bir sıralama faktörünü açıkladı . Google yıllardır site hızını savunurken, sayfa deneyimi güncellemesi yeni bir şeydir: kullanıcı deneyimi (user experience). Google ilk kez, kullanıcıların bir siteyi nasıl deneyimlediklerini dikkate alıyor. Site hızlı yükleniyor mu? Kullanıcı deneyimine zarar veren, mobil sitenin oluşturulmasını engelleyen resimler veya yavaş yüklenen reklamlar var mı? Yeni Core Web Vitals ölçümleri, algılanan sayfa deneyimini anlamanıza ve iyileştirmelere öncelik vermenize yardımcı olur. Mayıs 2021’de yeni sayfa deneyimi algoritması gün ışığına çıkacak.
Mobil SEO nasıl geliştirilir
Mobil SEO – tıpkı normal SEO gibi – sitenizin taranabilir ve bulunabilir olmasını sağlamakla ilgilidir. Ayrıca, mükemmel performansa, harika içeriğe ve kusursuz bir UX’e ihtiyacınız var. Doğru yapmak için, sitenizin şu anda nasıl performans gösterdiğini ve ziyaretçilerinizin şu anda ne yaptığını bilmeniz gerekir. Örneğin, insanlar sizi bulmak için mobil cihazlarda aynı anahtar kelimeleri kullanacak mı? İnsanlar genellikle mobil cihaz kullanırken arama yöntemlerini değiştirirler. Ve insanların ne yapmasını istiyorsunuz? Akıllı telefon kullanıcısına en yakın restauranta gitmeyi teklif etmek, bir masaüstü makine kullanıcısına göre daha idealdir.
Mobil SEO araçları
Google Search Console ile çok iyi arkadaş olmanız gerekir. Arama araçları efsanevi güzeldir ve sitenizin arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiğini öğrenmek istiyorsanız çok yardımcı oluyor. Örneğin, Arama Analizi özelliğini kullanarak, mobil ve masaüstü kullanıcıların ihtiyaç duyduklarını bulmak için kelimeleri nasıl kullandıklarını görebilirsiniz. Doğru kelimeleri mi hedefliyorsunuz? Başka bir şeye odaklanmalı mısın?
Googlebot’un JavaScript, CSS ve resim dosyalarınızı düzgün bir şekilde dizine ekleyebilmesi için tarayabilmesi gerekir. Search Console’da bunun için kullanışlı bir araç var: URL Denetimi. Bu araç, Googlebot’un içeriğinizi tam olarak nasıl gördüğünü ve oluşturduğunu görmenizi sağlar. Bu araç size hataları listelediğinde sitenizde yapmanız gereken işler var demektir.
Mobil Kullanılabilirlik aracı
Hayatınızı kolaylaştıran bir diğer Google Search Console özelliği Mobil Kullanılabilirlik aracıdır. Bu araç, sitenizi kontrol eder ve Google’ın mobil uyumlu kurallarına uymayan içeriklere ve sayfalara genel bir bakış sunar. Bu, mobil SEO’nuzu geliştirmeye başlamanın iyi bir yoludur. Kullanılabilirlik ile ilgili daha fazlasını okumak ve bazı örnekler görmek için E-Ticaret Kullanılabilirliği (Usability) öneriyorum.
Diğer Araçlar
Mobil SEO oyununuzu geliştirecek diğer bazı harika araçlar Google’ın Mobil Uyumluluk Testi , Zengin Sonuçlar Testi , Lighthouse, Analytics, SEMrush, Ahrefs, Ryte, ScreamingFrog ve SimilarWeb’dir.
Mobil SEO performans için tasarlıyor
Mobil SEO’yu iyileştirmeye çalışırken odaklanmanız gereken bir numaralı şey performanstır. Performans neredeyse tamamen site hızına bağlıdır. Hiç düşünmeden belirtelim: Siteniz ne kadar hızlı olursa, kullanıcılarınız o kadar mutlu olur. Bir sitenin birkaç saniye içinde yüklenmemesi sonucunda ziyaretçilerinizin pes edip başka bir yere gideceği iyi bilinir. Sitelerin daha da büyük olduğunu düşünürsek, ziyaretçilerin kesileceği açıktır.
Ancak performansı optimize etmek sürekli bir süreçtir. Siteniz asla yeterince hızlı olmayacak çünkü her zaman geliştirebileceğiniz daha çok şey var – sorun değil. Mobil sitenizin nasıl performans gösterdiğini yakından takip ederek, onu iyileştirmek için hemen her fırsattan yararlanabilirsiniz. Google hızlı siteleri sever, müşterileriniz de sever.
Duyarlı tasarıma karşı dinamik sunum ve ayrı alan
Mobil sitenizi geliştirirken üç seçeneğiniz vardır: duyarlı tasarım, dinamik sunum veya bir alt alanda ayrı bir site. Google, duyarlı tasarımı tercih ediyor çünkü kullanıldığı cihaza uyarlanan tek bir siteniz var. Yalnızca bir kod tabanı vardır, bu nedenle bakımı kolaydır. Google’a göre, duyarlı tasarım kullanmak sitenizi yeni mobil öncelikli index dizinine eklenmeye uygun hale getirecek. meta name=“viewport”
komutunu belgelerinizin başına ekleyerek sitenizin mobil uyumlu olduğunu her zaman Google’a bildirin.
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
Dinamik sunum farklı bir yaklaşım gerektirir. Sitenize erişim yöntemlerine bağlı olarak, sitenizin farklı bir sürümünü mobil kullanıcılara sunmak için sunucu tarafı teknolojisini kullanır. URL aynı kalır, ancak gönderilen dosyalar tamamen farklıdır. Google’ın sitenizi taramasını sağlamak için Vary başlığını eklemeniz gerekir. Bu şekilde Google, mobil cihazlar için optimize edilmiş sayfaları başka bir yerden alacağını hemen anlar. Bir tarayıcı bir istekte bulunduğunda aşağıdaki gibi bir Vary başlığı görünür:
Vary: User-Agent
Üçüncü seçenek, farklı bir URL’de bulunan ayrı bir mobil sitedir – genellikle bir m. etki alanı – ve farklı içerikle sunulur. Google bu yöntemi de destekler, ancak bunu yalnızca normal masaüstü alanınız ile mobil alanınız arasında doğru bağlantıları yaparsanız destekler. Google’a bu sayfaların nasıl bağlandığını anlatmak için rel="alternate"
ve rel="canonical"
yolunu kullanın. Bu farklı türler ve Google’ın bunları nasıl kullandığı hakkında daha fazla bilgiyi Geliştiriciler sayfasında bulabilirsiniz.
Mobil sitenizin site hızını artırın
Mobil SEO’nun en önemli yönlerinden biri site hızını artırmaktır. PageSpeed Insights, sitenizin hem mobil hem de masaüstünde tam olarak ne kadar hızlı yüklendiğini gösterir. Ayrıca, performans iyileştirme geliştirmeleri önerir. Sitenizin içeriğini nasıl oluşturduğunu görmek için tarayıcılardaki Geliştirici Araçları ve Search Console’daki Temel Web Vitals Raporu ile birlikte bunu kullanın.
Diğer şeylerin yanı sıra, PageSpeed Insights, mevcut üç Core Web Vitals ölçümüne bakar:
- CLP (largest contentful paint): İstenen bir sayfanın en büyük öğesi ekranda göründüğünde gerçekleşir. Kullanıcılara sitenin hızlı yüklendiği hissini verir. Yavaş bir site hayal kırıklığına neden olabilir.
- FID (first input delay): İlk giriş gecikmesi, bir kullanıcının istenen sayfadaki bir öğe ile ilk etkileşimi ile tarayıcının bu girişe tepkisi arasındaki süredir. Sayfanızın açılışa ne kadar hızlı tepki verdiği, hızlı ve duyarlı görünmesi için son derece önemlidir.
- CLS (cumulative layout shift): Kümülatif kaydırma, yükleme sırasında ekranda meydana gelen toplam hareket süresini ölçer.
URL’nizi yazdığınızda Insights size iki farklı puan verecektir: biri mobil ve diğeri masaüstü için. Bunlar farklı olacak. Puanınız kırmızıysa, yapacak çok işiniz var. Turuncu, ortalama performans anlamına gelir ve yeşil iyidir. Sitenizin performansını artırma konusunda size önerilerde bulunacaktır. Bu önerileri izleyin ve çözün doğru yolda olacaksınız.
Birkaç site URL’ini kontrol edin:
“Kimsenin puanı 0/100 değil, değil mi?”
Kötü bir hosting barındırma sağlayıcısı bulun, WordPress’i bu berbat paylaşılan barındırma sunucusuna yükleyin, otuz eklentiyi birden etkinleştirin ve blogunuza yüz optimize edilmemiş görsel yükleyin, kötü bir puan aldığını göreceksiniz. Büyük bütçeli büyük siteler bile kötü puan alır. Ancak bu şeyler düzeltilebilir. PageSpeed Insights ve diğer hız analizi araçlarını çalıştırın ve tavsiyelerine uyun.
Site hızınızı artırmak için ne yapabilirsiniz?
- Görüntüleri optimize edin ve daha az görüntü kullanın
- Kaliteli barındırmaya (hosting) yatırım yapın
- PHP sürümünü PHP7’ye güncelleyin
- Yönlendirmelerinizi kontrol altında tutun
- Sayfanın üst kısmındaki yüklenmeyi geciktiren içeriği düzeltin
- Görünür içeriğe öncelik verin
- CSS, HTML ve JavaScript’i optimize edin ve küçültün
- Varlıklarınızı önbelleğe alın
- Bir CDN kullanın
- HTTP / 2’ye geçiş yapın
- HTTPS’ye yükseltin
- JavaScript kütüphaneleri gibi sıkıştırılmış dosyalar yükleyin
- Daha az reklam yükleyin
- Sunucu yanıt süresini iyileştirin
Sayfa hızınızı geliştirirken, her zaman bu varlıklara, sıkıştırılmış kod kütüphanelerine, görüntülere, eklentilere, tema özelliklerine vb. İhtiyacınız olup olmadığını kendinize sormalısınız. Meşhur “az daha çoktur” sözü hâlâ her zamanki kadar değerlidir.
AMP’yi uygulamayı düşünün
Google liderliğindeki açık kaynak projesi AMP’nin veya Accelerated Mobile Pages’in tek bir hedefi vardır: sayfalarınızı olabildiğince hızlı yüklemek. Bir süredir kullanılıyor. AMP başlangıçta, bloglar veya haber makaleleri gibi statik gönderilerde kullanıldı. E-ticaret amaçları ve diğer dinamik sayfa türleri için, AMP yetersiz kaldı. Bugün AMP, standart sitelere güç sağlayabilir. AMP’nin siteniz için neler yapabileceğini ve bunu nasıl uygulayabileceğinizi araştırın. Her sitenin buna ihtiyacı yoktur, ancak ihtiyacı olanlar bundan çok şey kazanabilir.
Progresif Web Uygulamaları (PWA)
PWA’lar, mobil kullanıcıları hedeflemenin başka bir yolunu sunar. Uygulama dünyası ve web dünyası arasında mükemmel bir geçiştir. Web uygulaması, bir uygulama mağazasında yayınlamaya gerek kalmadan bir uygulama gibi çalışır. PWA’lar, mobil sitelerin yükleme hızlarını yerel bir uygulamanın en iyi işlevselliğiyle birleştirir. Doğru yapıldığında, iyi bir PWA, kullanıcıları manipule ederek bir uygulama kullandıklarını düşünmelerine neden olabilir. İndekslenebilir PWA’ların nasıl oluşturulacağını öğrenmek istiyorsanız Google’ın mutlaka okunması gereken bir blog yazısı vardır.
Servis çalışanları gibi teknolojiler sayesinde tarayıcı, ön tarafı gerçek zamanlı olarak güncel tutarken arka planda çok daha fazlasını yapabilir. Bu, bir uygulamaya ihtiyacınız varsa ve maliyeti karşılayamıyorsanız onu iyi bir seçenek haline getirir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ilerici web uygulamalarında çok şey olacak. Hem mobil hem de masaüstü tüm büyük tarayıcılar artık servis çalışanlarını, hatta MacOS ve iOS’taki Apple Safari’yi destekliyor.
Kullanıcı deneyimine odaklanın
Kolayca bulunabilmesinin ve yıldırım hızı ile açılmasının yanı sıra, mobil siteniz keyifli bir kullanıcı deneyimi sunmalıdır – özellikle şimdi Google bunu algoritmalarında hesaba katacaktır. Müşterilerinizin sitenizde hangi ortak amaçlara sahip olduğunu öğrenin. Onların arama amacı (search intent) nedir? Tüm engelleri kaldırmaya çalışın ve kullanıcıların hedeflerine hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlayın. Kullanıcı deneyimini optimize ederken göz önünde bulundurmanız gereken çok şey var. İşte düşünmeniz gereken birkaç şey:
- Birincisi ve en önemlisi: müşterinizi unutmayın!
- Sitenizi, mobil sitenizi kullanışlı ve eğlenceli hale getirin
- Yazı tipi boyutunuzu düzeltin: Tipografinizin birinci sınıf olması gerekir.
- Tıklanabilir öğeler arasında yeterli boşluk bırakın.
- Kullanıcıların alt menü yerine otomatik olarak ana sayfaya dönmemesi için alt menünüzü tıklanabilir hale getirin.
- Telefon numaranızı ana sayfaya koyun ve tıklanabilir hale getirin. Bu şekilde insanlar iş yapmak isterlerse sizi arayabilirler.
- Ara yüzünüzü göstermek ve kullanmak için kullanıcıları sıkıştırıp yakınlaştırmayın.
- Butonlarınızı dokunmatik için yeterince büyük yapın.
- Formlarınızı düzeltin: Kötü formlar mobil cihazlarda kullanılamaz.
- Dağınıklığı ortadan kaldırın.
- Test edin, ayarlayın ve tekrar test edin!
Yerel için optimize edin
Akıllı telefonlarımızı evlerimizde çok kullanırken, bu cihazlar dışarıda olduğumuzda daha da kullanışlı hale geliyor. Google, yakınlarda bir şey arayan kişilerin %76’sının bir gün içinde ilgili bir işletmeyi ziyaret ettiğini tespit etti. Bu ziyaretlerin %28’i satışla sonuçlandı.
Yerel taleple veya yakınımdaki aramalarla başa çıkmak için yerel SEO’nuz üzerinde çalışmanız gerekir. Yerel arama sonuçları, normal masaüstü aramalarından çok farklı görünebilir, bu nedenle neyi ve nasıl hedefleyeceğinizi bilmeniz gerekir. İşte mobil için yerel SEO’nuzu geliştirmenin yolları:
- Yerel odaklı içerik yazın: Yerel sıralamaları iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
- Yerel bağlantılar kurun: Araştırın ve yapın.
- Google My Business: Kaydolun ve bilgilerinizi girin. Burada, diğer şeylerin yanı sıra iletişim verilerinizi güncel tutabilir, incelemelere yanıt verebilir ve fotoğraf yükleyebilirsiniz.
- İncelemeler (Değerlendirmeler): Müşterilerinizden incelemeler isteyin, onları yapılandırılmış verilerle işaretleyin ve sitenizdeki belirli bir sayfada sunun. Harika sonuçlar alabilirsiniz.
- Fotoğraflar: İşletmenizin güzel fotoğraflarını çekin ve bunları Google My Business’a ekleyin.
- Schema.org: NAP (isim, adres, iletişim) ayrıntıları, ürünler , incelemeler vb. için yapılandırılmış veriler ekleyin ve zengin kartlar gibi mobil zengin arama sonuçları elde edin.
- İletişim bilgileri: İletişim bilgilerinizin her zaman doğru ve güncel olduğundan emin olun. Değilse düzeltin.
- WordPress için Yoast Yerel SEO eklentisi: Bu eklenti, birçok zor yerel SEO çalışması için yardımcı olabilir.
Mobil içeriğinizi ince ayarlayın
Akıllı telefon ekranları küçüktür. Metinler düzenli değilse kullanıcıların ekranı sonsuza kadar kaydırması gerekir. Mobil ekranındaki metin, herhangi bir web tasarımcısına baş ağrısı verme potansiyeline sahiptir. Ancak metnin tasarımı ve kullanımı, sitenizin başarısı için çok önemlidir. Siteniz okunamıyorsa veya görüntü olarak kötüyse, insanlar 1.000 kelimelik makalenizi okumazlar. Belki 100 kelimelik özetini bile okumayabilirler. Tipografinizi düzeltin.
İnsanlar akıllı telefonlarında çok şey okur, ancak bunu yapmalarını mümkün olduğunca kolaylaştırmanız gerekir. Ayrıca içeriğinizin hazır olduğundan da emin olmanız gerekir.
Küçük ekran için yazın
İçerik oluştururken veya düzenlerken her zaman küçük ekranın kısıtlamalarını aklınızda bulundurun. Çok fazla uzun cümle kullanmayın, paragraflarınızı yaklaşık dört cümleyle sınırlayın ve madde işaretleri, listeler ve başlıklar kullanarak metnin okunmasını kolaylaştırın. Ziyaretçiniz için büyük bir biçimlendirilmemiş metin bloğundan daha korkutucu hiçbir şey olamaz. Nasıl göründüğünü görmek ve onu iyileştirmenin yollarını bulmak için bir akıllı telefonda içeriğinizi kontrol edin.
Daha iyi meta açıklamalar ve başlıklar yazın
Google, mobil cihazlardaki arama sonuçlarında masaüstüne göre daha az bilgi gösterir. Meta açıklamalarınızı ve başlıklarınızı çok uzun yaparsanız mobil için kısaltılacaktır. Yazılarınızı ve sayfalarınızı optimize ederken bunu düşünün. Meta açıklamalarınızı ve başlıklarınızı mobil cihazlar için optimize ederken birkaç karakter kaybedebilirsiniz. WordPress için Yoast SEO tavsiye ederim, yapılandırılmış verilerinizi doldurmak için başlıkları ve meta açıklamaları da kullanır, sayfanızın ne hakkında olduğunu arama motorlarına netleştirin.
Sesli aramaya hazırlanın
İçeriğiniz üzerinde çalışırken, sesli aramayı hesaba katmalısınız. Evet, bu konu bir süredir ortalıkta dolaşıyor, ancak Apple’ın Siri’si, Amazon’un Alexa’sı ve Google’ın Ev asistanı ile işler daha hızlı ilerliyor. Gittikçe daha fazla kişi web’de işlem yapmak için sesini kullanıyor ve içeriğinizin yanıtları sağlaması gerekiyor. Doğru bir şekilde yapılırsa, bir taşla iki kuş vurabilirsiniz: yalnızca mobil kullanıcıların sorularını yanıtlamakla kalmaz, aynı zamanda masaüstü aramalarında öne çıkan snippet’ler veya yanıt kutuları da ortaya çıkabilir. Öne çıkan snippet almak, içeriğinizin asistanlar için en iyi yanıt olmasını neredeyse garanti eder. Konuşmalı aramayı nasıl optimize edeceğinizi merak mı ediyorsunuz?
Sesli aramaya hazırlanmak için mevcut içeriğinize iyice odaklanmanız gerekir. Kendinize sorun, bir kullanıcının sahip olabileceği herhangi bir soruyu yanıtlıyor mu? Değilse, değiştirin. İnsanların içeriğinizi bulmak ve bunun için optimize etmek için hangi soruları kullandıklarını öğrenin. Kullanıcıların sorularına cevap bulmak için Google’ın otomatik doldurma özelliğini veya Answer the Public veya AlsoAsked.com gibi araçları kullanın.
Mobil sitenize Schema yapılandırılmış verileri ekleyin
Yapılandırılmış veriler inanılmaz derecede önemlidir. Sitenizdeki öğeleri açıklamak için Schema.org biçimindeki yapılandırılmış verileri kullanarak, arama motorlarıyla bir iletişim hattı açabilirsiniz. Yapılandırılmış veriler, arama motorlarına sitenizdeki öğelerin ne anlama geldiğini netleştirir. Doğru şekilde yapılırsa, arama motorları bu verileri size zengin sonuçlar veya zengin snippet’ler olarak bilinen vurgulanmış arama sonuçları vermek için kullanabilir. Bu şekilde, siteniz hemen diğerlerinin arasından sıyrılır ve bu da daha yüksek bir tıklama oranına yol açabilir.
Yapılandırılmış veriler, arama sonuçlarını sunmanın birçok yeni yoluna izin verir. Google, zengin sonuç türlerini iyileştirmeye ve genişletmeye yoğun bir şekilde yatırım yaptığından, bunlar, gelişmiş görünürlük için biletiniz olabilir. Öne çıkan snippet’leri almaya çalışın!
İpuçlarıyla dolu bir mobil SEO rehberi
Mobil SEO için hazırlanan bu kılavuz, mobil sitenizin performansını iyileştirmek için size birçok ipucu verir. Mobil SEO her zaman devam eden bir çalışma olmalıdır, çünkü her zaman yeni gelişmeler vardır, yeni teknolojiler de gelir ve yerini alır. Dünya her zaman değişiyor ve buna ayak uydurmanız gerekiyor. Eğer yaparsanız, sizin için harika olabilir.
Peki ne bekliyorsunuz? Akıllı telefonunuzu alın, sitenizi bir mobil tarayıcıda kontrol edin, sorunları bulun ve düzeltin. Bu mobil SEO rehberini iyi kullanın, çünkü bu sizin için önemli! Şimdi harekete geçme zamanı çünkü yapmazsanız rakiplerinizden geride kalabilirsiniz.
Okumaya devam edin: Anahtar kelime araştırma kılavuzu
Bir Yorum