SEO Sözlüğü

Meta title ile meta description arasındaki fark nedir?

Meta title ve meta description, bir web sayfasının başlık ve açıklama öğeleridir; bu bilgiler, sitenin ara yüzünde görünmeyen, bunun yerine arama motorları tarafından sitenin içeriğinin anlaşılmasına yardımcı olmak için kullanılan bilgilerdir.

Meta başlığı, bir web sitesinin veya web sayfasının arama motoru sonuç sayfasında (SERP) görünen başlığıdır; meta açıklaması ise sayfanın SERP’de de görünen içeriğinin kısa bir özetidir.

Alt etiketleri nedir?

‘Alt etiket’ veya ‘alt açıklamalar’ olarak da bilinen alt etiketleri, bir web sitesindeki görseller için metin açıklaması sağlayan HTML etiketleridir.

Alt etiketleri arama motorları tarafından bir sayfanın içeriğini anlamak ve alakalı arama sonuçları sağlamak için kullanılır.

Robots.txt nedir?

Robots.txt dosyası, web tarayıcılarına ve diğer botlara sitedeki hangi sayfalara veya dosyalara erişilmemesi gerektiği konusunda talimat vermek için web sitesine yerleştirilen basit bir metin dosyasıdır.

Bu dosya, yinelenen içeriğin arama motoru sonuçlarında görünmesini önlemek veya bir sitenin belirli alanlarını gizli tutmak gibi çeşitli nedenlerle yararlı olabilir. Robots.txt dosyası, sitenin hangi bölümlerinin taranmaması gerektiğini belirtmek için belirli komutlar kullanır ve farklı bot türleri için özelleştirilebilir.

Robots.txt dosyasının bazı botların belirli sayfalara erişmesini engellemek için kullanılabildiğini ancak herhangi bir güvenlik veya koruma sağlamadığını ve hassas bilgileri gizli tutma aracı olarak bu dosyaya güvenilmemesi gerektiğini unutmamak önemlidir.

Site haritası (sitemap) nedir?

Site haritası, bir web sitesindeki tüm sayfaları, her sayfa hakkında ek bilgilerle birlikte listeleyen bir dosyadır. Bu bilgiler sayfanın önemini, ne sıklıkta güncellendiğini ve en son ne zaman değiştirildiğini içerebilir.

Site haritaları genellikle arama motorları tarafından bir web sitesini daha etkili bir şekilde taramak ve dizine eklemek için kullanılır ve bir sitedeki tüm sayfaların arama motoru sonuçlarına dahil edilmesini sağlamaya yardımcı olabilir.

Şema (Schema) işaretlemesi nedir?

Şema işaretlemesi, arama motorlarına sitenin içeriği hakkında ek bilgi sağlamak için web sitesine eklenen bir kod parçasıdır.

Bu bilgiler, sayfadaki içerik türlerine, o içeriğin özelliklerine ve farklı içerik parçaları arasındaki ilişkilere ilişkin ayrıntıları içerebilir.

Şema işaretlemeleri, bu bilgiyi standart bir biçimde sağlayarak, arama motorlarının sitedeki içeriği daha etkili bir şekilde anlamasına yardımcı olabilir ve potansiyel olarak sitenin arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünü artırabilir.

Favicon nedir?

Favicon, tarayıcı sekmesinde veya yer imleri listesindeki sayfa başlığının yanında görünen küçük bir simgedir. Web sitelerinin görsel temsilidir ve kullanıcıların bir siteyi tarayıcılarında hızlı bir şekilde tanımlamasına yardımcı olabilir.

Favicon’lar genellikle .ico dosyaları olarak kaydedilir ve web sitesinin HTML kodunda etiket kullanılarak belirtilir . Favicon’lar çeşitli araçlar kullanılarak oluşturulabilir ve herhangi bir boyutta olabilir, ancak 16×16 piksel uygun bir boyuttur.

Bir favicon’a sahip olmak SEO’ma yardımcı olur mu?

Bir favicon’a sahip olmak, web sitesinin arama motoru optimizasyonunu (SEO) doğrudan iyileştirmez çünkü bu, arama motorları tarafından görülemeyen küçük, görsel bir öğedir.

Ancak favicon, siteyi daha kullanıcı dostu ve gezinmeyi daha kolay hale getirerek dolaylı olarak sitenin SEO’sunu iyileştirebilir. İyi tasarlanmış bir favicon, kullanıcıların bir siteyi tarayıcılarında hızlı bir şekilde tanımlamasına yardımcı olabilir, bu da sitenin görünürlüğünü artırabilir ve ziyaret edilme olasılığını artırabilir.

Ek olarak, favicon bir siteyi daha tanınabilir ve akılda kalıcı hale getirebilir ve bu da sitenin marka bilinirliğini ve güvenilirliğini artırabilir. Bu faktörlerin tümü daha iyi bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunabilir ve bu da sonuçta SEO’nun iyileşmesine yol açabilir.

Dahili bağlantılar nelerdir?

Dahili bağlantılar, bir web sitesindeki içerikten, aynı sitedeki diğer sayfalara işaret eden bağlantılardır. Kullanıcıların ve arama motorlarının sitede gezinmesine ve sitenin yapısını ve hiyerarşisini anlamalarına yardımcı olmak için kullanılırlar.

Dahili bağlantılar, kullanıcıların sitedeki ilgili içeriği bulmasına yardımcı olmak veya arama motorlarının sitedeki farklı sayfaların alaka düzeyini ve önemini anlamalarına yardımcı olmak gibi çeşitli nedenlerle yararlı olabilir.
Ayrıca bir site içindeki bağlantı otoritesinin ve sıralama gücünün dağıtılmasına da yardımcı olabilirler, bu da sitenin genel arama motoru performansını artırabilir.

Dış bağlantılar (Backlink) nelerdir?

Dış bağlantılar, bir web sitesindeki içerikten, diğer sitelerdeki sayfalara işaret eden bağlantılardır.
Kullanıcılara ek bilgi veya kaynak sağlamak için kullanılırlar ve sitenin iyi araştırıldığını ve iyi bilgilendirildiğini göstererek sitenin güvenilirliğinin yükselmesine yardımcı olabilirler.

Dış bağlantılar, sitenin görünürlüğünün ve arama motoru sonuçlarındaki sıralamasının iyileştirilmesine yardımcı olabileceğinden, arama motoru optimizasyonu (SEO) amaçları için de yararlı olabilir. Ancak, düşük kaliteli veya spam içerikli sitelere bağlantı vermek sitenin itibarına ve SEO’suna zarar verebileceğinden dış bağlantıların dikkatli kullanılması önemlidir.

No-follow link nedir?

No follow (takip edilmeyen) bağlantı, arama motorlarına bağlantıyı takip etmemelerini veya taramamalarını söyleyen bir HTML bağlantısı türüdür. Bu durum, bir arama motorunun bir sitede takip edilmeyen bir bağlantıyla karşılaştığında, bağlantıyı, bağlantılı site lehine bir ‘oy’ olarak saymayacağı ve bağlantılı siteye herhangi bir bağlantı yetkisi veya sıralama yetkisi vermeyeceği anlamına gelir.

Takip edilmeyen bağlantılar genellikle düşük kaliteli veya güvenilmeyen sitelere bağlantı verirken veya bağlantı veren site sahibinin onaylamak istemediği sitelere bağlantı verirken kullanılır.
Bağlantının HTML koduna rel=’nofollow’ niteliğini eklemek, onu takip edilmeyen bir bağlantı haline getirecektir.
Takip edilmeyen bağlantıların herhangi bir bağlantı yetkisini geçmemesine rağmen, kullanıcılar tarafından yine de takip edilebileceğini ve bir sitenin kullanıcılarına ek bilgi veya kaynak sağlamak için yararlı olabileceğini unutmamak önemlidir.

HTTP ve HTTPS arasındaki fark nedir?

HTTP ve HTTPS, internet üzerinden veri aktarmak için kullanılan iletişim protokolleridir.
İkisi arasındaki temel fark, HTTPS’nin HTTP’nin güvenli bir sürümü olması ve SSL/TLS adı verilen ek bir güvenlik katmanı içermesidir.
Bu durum, kullanıcı HTTPS kullanarak bir siteye bağlandığında siteyle olan bağlantısının şifrelendiği anlamına gelir; bu da MITM saldırılarına ve diğer veri müdahale biçimlerine karşı korumaya yardımcı olur.

SSL ne anlama geliyor ve neden önemlidir?

SSL, Secure Socket Layer anlamına gelir ve web sunucusu ile web tarayıcısı gibi bir istemci arasında şifreli bir bağlantı kurmak için kullanılan bir güvenlik protokolüdür.
SSL önemlidir çünkü MITM saldırılarına ve diğer veri müdahale biçimlerine karşı korunmaya yardımcı olur, şifreler ve kredi kartı numaraları gibi hassas bilgilerin bilgisayar korsanları tarafından çalınmasını önlemeye yardımcı olabilir.

SSL kullanabilmek için bir web sitesinin, web kimliğini doğrulayan ve güvenli bağlantıyı sağlayan dijital bir sertifika olan SSL sertifikasına sahip olması gerekir.
Çoğu modern web sitesi, kullanıcılarının verilerini korumak için SSL kullanır ve birçok web tarayıcısı, SSL sertifikası olmayan sitelere girişlerde uyarı gösterir.

Heading tag (H etiketleri) nedir?

H başlık etiketleri, web sayfasının farklı bölümlerini tanımlamak ve sayfa içeriğinin hiyerarşisini belirtmek için kullanılan HTML etiketleridir. Başlık etiketleri bir sayfanın HTML kodunda <‘h1’>, <‘h2’>, <‘h3’> vb. etiketlerle gösterilir.
<‘h1’> etiketi sayfanın ana başlığını belirtmek için kullanılırken, <‘h2’> etiketi alt başlıklar için kullanılır ve <‘h3’> etiketi alt alt başlıklar vb. için kullanılır.

Başlık etiketleri sayfadaki içeriğin düzenlenmesine yardımcı olduğundan ve anlaşılmasını kolaylaştırdığından hem kullanıcılar hem de arama motorları için önemlidir.
Arama motorları için başlık etiketleri aynı zamanda bir sayfanın içeriği ve yapısı hakkında ipuçları da sağlayabilir ve bu da sayfanın arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünün iyileştirilmesine yardımcı olur.

Başa dön tuşu