Kullanıcı Deneyimi (UX)SEO

UX SEO İçin Önemli mi?

Web sitesi ve sunucu trafiği genellikle iki ana gruba ayrılır: insan kullanıcılar ve robotlar olarak da bilinen arama motoru örümcekleri.

Kullanıcı deneyimi veya UX, bu gruplardan ilkine odaklanarak sayfalarınızın hızlı ve güvenilir bir şekilde yüklenmesini ve insanların içeriğinizle bir şekilde etkileşime girmesinin kolay olmasını sağlar.

Ticari web sitelerinde, UX’in nihai hedefi, ziyaretçileri daha uzun süre sitede tutmak ve satış ekibinizin takip etmesi için bir satın alma işlemi yapmaları, sipariş vermeleri veya bir talep göndermeleri için onları satış huninize yönlendirmektir.

Ancak tüm bunlarda eksik olan bir şey, arama performansınızdır. Satışları artırmak için iyi olsa da, UX SEO kampanyalarında da önemli mi?

Kullanıcıları Aramada İlk Sıraya Koymak

seo-icin-once-kullanici-deneyimi

Çok önceden SEO kampanyaları basitti. Doğru anahtar kelimeleri sayfanızda doğru yerlere koyun ve hedef kelimeler için çok kolay bir şekilde üst sıralarda yer alabilirsiniz.

Diğer sayfalardan çok daha az rekabet vardı ve arama motoru algoritmaları, diğer en önemli ve sık kullanılan kelime ve deyimlerin doğal olarak en alakalı olacağını varsayarak çok daha basitti.

Yıllar geçtikçe, etik olmayan içerik yayıncıları, arama motorlarının içeriklerine ilişkin algılarını manipüle etmek için bundan yararlandı, böylece arama motorları daha sofistike hale geldi.

Günümüzde, insan kullanıcılara gerçek değer sağlayan kaliteli içerik yayınlamaya daha çok fazla odaklanılmaktadır.

Robotlar, sanki eşit değer sunuyormuş gibi tüm içeriği dizine eklemek yerine insan kullanıcıların yararlanacağı içeriği bulmak istediğinden, insan trafiği ile robotlar arasındaki ayrım bulanıklaştı.

UX’te Sıralama Faktörleri

Peki, arama motorları web sitenizi ziyaret eden bir insan gibi düşünmeye başlıyorsa, tam olarak ne arıyorlar? İşte son yıllarda UX’teki ana arama sıralaması faktörlerinden bazıları.

Mobil Uyumlu ve Mobil Duyarlı Tasarım

Google artık mobil cihazlarda düzgün görüntülenecek web siteleri arıyor. Bir insan bir mobil cihazdan arama yaptığında, sonuçlarının en üstünde mobil uyumlu web siteleri bulma olasılığı daha yüksektir.

Web sitenizi mobil uyumlu hale getirmenin bazı yolları şunlardır:

  • Küçük ekranlarda net bir şekilde görüntülenen metin.
  • Küçük dokunmatik ekranlarda dokunması kolay bağlantılar.
  • Daha küçük ekranlara uyum sağlayan duyarlı tasarım.

Mobil uyumlu tasarımlar, bir web tarayıcı penceresinin görünen kısmı olan ‘görünüm alanı’ nın genişliğini temel alır ve masaüstü bilgisayardaki bir kullanıcı tarayıcıyı tam ekranda çalıştırmak yerine yeniden boyutlandırırsa görüntülenenleri de ayarlayabilir.

Bu şekilde, değerli içeriğin logolar ve gezinme menüleri tarafından görüntü dışına0 itilmek yerine görünür durumda kalmasını sağlayabilirsiniz.

EAT (Uzmanlık, Otorite ve Güvenilirlik)

Google, birkaç yıl önce EAT değerlerini tanıttı ve bunlar, kullanıcı deneyimini etkileyen herhangi bir teknik sorundan ziyade çoğunlukla içeriğinizle ilgilidir.

Ancak, akılda tutmaya değer. Web siteniz güvenilir, yetkili ve alanınızda uzman düzeyinde olmalıdır.

Buradaki ilgili sorunlardan biri, sayfalarınızın uzunluğudur. Derinlemesine içerik, E-A-T değeri açısından daha fazla ağırlık taşıyabilir, ancak özellikle multimedya içeriği ağırsa, yüklenmesi de yavaş olabilir.

Uzun makalelerin takip edilmesini kolaylaştırmak için net bir şekilde yapılandırılmış bir sayfa kullanın ve ilk sayfanın daha hızlı yüklenmesi için medya içeriğini yalnızca kullanıcı sayfayı aşağı kaydırdığında (“geç yükleme” denir) yüklemeyi düşünün.

Core Web Vitals – Önemli Web Verileri (yükleme, etkileşim, görsel kararlılık)

Sayfa yükleme hızı, Google’ın bir web sayfasının Google Arama sonuçlarındaki sıralamasını belirlemek için giderek daha fazla kullandığı Core Web Vitals’ın daha yeni sayısından beslenir. Mayıs 2021’den itibaren arama sonucu sayfalarınızda bunun göstergelerini bile görebilirsiniz.

Önemli Web Verileri, bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği, içeriğin ne kadar hızlı görünür hale geldiği ve herhangi bir etkileşimli öğenin bir insan ziyaretçi tarafından ne kadar hızlı kullanılabilir hale geldiği ile ilgilidir.

Son yıllarda Google’ın sıralama algoritmalarındaki doğrudan kullanıcı deneyimiyle ilgili gelişmelerden biridir ve sunucunuzu, web sitenizi ve sayfa içeriğinizi Önemli Web Verileri ölçümlerinde iyi performans gösterecek şekilde nasıl optimize edeceğinizi bilmekte fayda var.

Önemli Web Verileri performansınızı test etmek istiyorsanız, Google’ın tüm ana web geliştiricisi ve web yöneticisi araçları artık bunu yapmak için raporlar sunuyor.

Buna PageSpeed ​​Insights , Chrome UX Report, Search Console , Chrome DevTools , Lighthouse ve Web Vitals Uzantısı dahildir ; yani Google’a özgü performansınızı izlemek için ne kullanırsanız kullanın, Önemli Web Verilerinizi kontrol etmek için bir seçenek bulunmalıdır.

Site İçi Kullanıcı Deneyimi İçin En İyi Uygulama

UX, yükleme hızı gibi sunucu faktörlerinden etkilenirken, site içi UX için içeriğinize avantaj sağlamak üzere dikkat edebileceğiniz bazı iyi uygulamalar vardır.

Bunlar, yukarıda belirtilen Önemli Web Verilerinin yerine geçmez, ancak genel olarak daha da iyi sonuçlar için teknik SEO çalışmalarınızı tamamlayabilirler.

Genel olarak bu, sayfa içeriğinizi okunması ve gezinmesi kolay olacak şekilde yapılandırmakla ilgilidir.

İnsan ziyaretçilerinize bu şekilde yardımcı olmak, doğal olarak arama robotlarının içeriğinizi taramasına da yardımcı olacaktır, bu da sayfalarınızın daha hızlı ve daha iyi dizine eklenmesine yardımcı olacaktır.

Anahtar kelimeler

Sayfa içi SEO anahtar kelimeleri, eskisi kadar hızlı sıralama artışı sağlamaz, ancak yine de önemlidir.

Sayfada belirgin konumlarda belirli kelimeler ve ifadeler kullanmak, hem insanlar hem de robotlar için sayfanın ana temalarını ve konularını vurgulayabilir.

Temel kural, bir kişinin hatırlamasını ve ona göre hareket etmesini istiyorsanız, bir şeyi en az yedi kez tekrarlamanız gerektiğidir.

Başlıklar, alt başlıklar, köprü bağlantı metni ve resim alt yazıları gibi öne çıkan yerlerde anahtar kelime tekrarı, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Bir sayfada birden fazla anahtar kelime veya kelime öbeği olabilir, özellikle de birbirleriyle aynı kelimeleri içermiyorlarsa.

Ziyaretçilerin o bölümdeki en önemli mesajları anlamalarına yardımcı olmak için daha uzun bir sayfanın belirli bölümlerinde de anahtar kelime kullanabilirsiniz.

Alt Başlıklar

Alt başlıklar, daha uzun sayfaları yönetilebilir parçalara ayırır, köprüler ve sayfa içi gezinme için bağlantı görevi görebilir.

Açıkça tanımlanmış içerik hiyerarşisine sahip daha uzun bir sayfa, kullanıcı deneyimi için doğal olarak yalnızca katı paragraf metni blokları içeren bir sayfadan daha iyidir.

Alt başlıklarınız için HTML etiketleri kullanın. Bir sayfada yalnızca bir ana < h1 > başlığı olmalıdır, ancak <h2 >’den < h6 >’ya kadar iç içe geçmiş alt başlıklar olabilir.

Bunların her biri, CSS stilleri kullanılarak biçimlendirilebilir, bu nedenle alt başlıklar, sitenizde görsel ayarlamalar yapmak için de kullanışlıdır.

Dahili bağlantılar

Dahili bağlantılar, sayfalar içinde ve sitenizdeki birden çok sayfadaki kullanıcı deneyimi için iyidir. İnsanların tıkladıklarında ne göreceklerini bilmeleri için açıklayıcı bağlantı metni kullanın.

Bu aynı zamanda SEO değerini bu kelimeler ve kelime öbekleri aracılığıyla hedef sayfaya iletecektir.

Çok uzun sayfalarda, (örneğin) bir Wikipedia makalesinin üst kısmındaki içindekiler tablosuna benzeyen önemli içeriğe geçmek için dahili bağlantıları kullanın.

Arama robotları web sitenizi tararken, göze çarpan dahili bağlantıları takip etme eğiliminde olacaklar, ancak ziyaret başına yalnızca maksimum sayıda sayfayı tarayacaklardır; bu nedenle, yüksek değerli sayfalara işaret eden çok sayıda dahili bağlantıya sahip olmak, bu sayfaların tarandığından dolayı her seferinde indekslenir.

Bir Felsefe Olarak: Önce UX (Kullanıcı Deneyimi)

kullanicilari-aramada-ilk-siraya-koymak

Arama motorlarının gelişmesi gerekmesinin nedeni, web yöneticilerinin insanlar için web siteleri yapmayı bırakması ve bunları öncelikle arama tarayıcıları için yapmaya başlamasıydı.

Sonuç olarak, içerik zayıf, spam içerikli ve kalitesiz hale geldi. Bazı sayfalar, metnin sayfa arka rengiyle aynı renkte olacak şekilde biçimlendirildiği ve görünmez hale getirildiği SEO anahtar kelime blokları içeriyordu.

Yıllar geçtikçe, bu tür davranışlara yönelik art arda gelen baskılar, spam içerikli SEO çalışmalarını cezalandıran Google Penguin ve Panda güncellemeleri gibi olaylar da dahil olmak üzere, SEO tarihinde önemli dönüm noktaları haline geldi.

Tüm bu yıllar boyunca çalışmaya devam eden tek uygulama, insan kullanıcılara öncelik vermek, olumlu kullanıcı deneyimine öncelik vermek ve gerçek değer sunan kaliteli içerik üretmektir.

Orijinal olarak yalnızca SEO için yazılmış içeriği yayınladıktan sonra bunu geriye dönük olarak düzeltmeye çalışmamalısınız. İnsanlar için yayınlama ve arama için optimizasyon, ideal olarak herhangi bir yeni sayfanın ilk taslağından itibaren el ele gitmelidir.

Web siteniz için ürettiğiniz veya yaptırdığınız her şeye UX ve SEO’yu entegre ederseniz her iki konuda da düşük performansa düşmekten kaçınabilirsiniz.

UX’i SEO’nun Ötesine Taşımak

Son olarak bu yazıda yaptığımız ilk gözleme geri dönelim: Kullanıcı deneyimi robotlarla değil insanlarla ilgili.

Bunu kabul ettiğinizde, SEO kampanyaları hakkındaki düşünceleriniz değişir. Trafik oluşturmak iyidir, ancak bu bir amaçtır, arama sıralamalarını iyileştirmek ve arama trafiğini artırmak kendi başlarına amaç değildir.

UX, insanlar web sitenizi bulduklarında ve ardından ziyaret etmeye karar verdiklerinde onları kapınızın önünde kaybolmuş hissetmemeleri anlamına gelir.

Bunun yerine, hızlı, ilgi çekici içerik, etkileşim, iyi gezinme, hem büyük hem de küçük ekranlarda harika görünen sayfalar ve bir haber bültenine kaydolarak veya tanımlanmış başka bir hedefi tamamlayarak dönüşüm sağlamanın yollarını elde ederler.

SEO ve ötesi için UX’in faydalarının listesi uzayıp gidiyor. Öyleyse, geçmiş kampanyalarınız insan trafiğiniz pahasına arama motorlarına odaklandıysa, önceliklerinizi yeniden değerlendirmenin ve insanları yeniden ilk sıraya koymanın zamanı geldi.

Barış Özhan

Barış Özhan seokilavuzu.com kurucusu ve SEO uzmanıdır. Yerel ve uluslararası SEO projeleri yönetmektedir. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarından edindiği tecrübelerini çeşitli web sitelerinde makale yazarak ve online eğitimler aracılığı ile paylaşmaktadır. Barış Özhan şirketlerin aramadaki organik görünürlüklerini artırmak için optimizasyon çalışmaları yapmaktadır ve 100'ün üzerinde SEO projesinde çalışmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu