İçerik PazarlamaSite içi SEO

Yeni İçerik Fikirleri Bulmak için 10 Yöntem

Günümüzde tüketiciler, ürün ve marka araştırması yapmadan satın alma eylemini gerçekleştirmiyorlar. Yani tüketiciler hangi markayı, hangi siteden ve hatta hangi satıcıdan alacağını araştırıyor, karar veriyor ve sonra satın alıyor. Bu süreçte var olmak için içerik üretmek ise en etkili yolların başında geliyor. İçerik pazarlaması ücretsizdir. Doğrudan para kazanmanıza olanak sağlamaz. Ancak iyi hazırlanmış blog sayfasına sahip siteler, diğerlerine oranla %55 daha fazla ziyaretçiye sahiptir. Peki ama nasıl içerik fikirleri bulacağız? Bu sorunun cevabına geçmeden önce hangi tür içerikler üretmeniz gerektiği konusuna değinelim.

Hangi Tür İçerikler Üreteceğim?

Kesinlikle nişinizle ilgili içerikler üretmelisiniz. Ancak, aylık içerik üretme kapasiteniz yüksek ise anahtar kelimeniz etrafındaki alanlar hakkında da yazmanız harika olur. 

Aylık içerik yayınlama sayım kaç olmalı? İçerik sayısından önce içeriğin kalitesine daha çok önem verilmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bir hedef oluşturmak adına pazarınızda ilk değilseniz rakiplerinizin aylık içerik üretme sayılarına bakabilirsiniz. Bunun için Google arama operatörünü kullanabilirsiniz. Örneğin Koçtaş blog sayfasına son 1 ayda kaç içerik girişi yapıldığını inceleyelim. Bunun için aşağıdaki arama operatörünü Google arama çubuğuna yazın ;

site:aranan sayfa

ozgunicerikfikirleri

Son 1 ayda 7 içerik üretildiğini görüyoruz. Siz de bu şekilde blogunuz için en büyük rakibinizin aylık içerik sayısından az olmayacak bir hedef belirleyebilirsiniz.

Aylık 20 ve üzerinde içerik üretebilirseniz içerik faaliyet alanınızı genişleterek daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. Örneğin, anne & bebek mağazanız olduğunu varsayalım. Blog tarafında anne ve bebek konusu ile alakalı olarak aile, yaşam ve temizlik gibi konularda da yazabilirsiniz.

icerikkategorileribelirleme

Google’ da biberon satışlarınız için ilk sırada çıkmak güzel olurdu değil mi? Ancak “biberon” gibi yüksek hacimli aramalarda ilk sırada çıkmak oldukça zor olabilir. Ancak “biberon temizliği” gibi daha düşük hacimli bir anahtar kelime ile sitenize trafik çekmeniz çok daha kolaydır.

İlginizi çekebilir: Anahtar Kelime Bulma Aracı

İçerik Üretiminde Bunlara Dikkat!

  • Niş konunuzda içerik boşluğu bırakmayın.
  • Ürünleriniz yada hizmetlerinizle ilgili bilgi veren içerikler üretin.
  • İstikrarlı bir şekilde içerik yazın. İçerik yayın sıklığınız bir plan dahilinde olsun.
  • Konu dışına çıkabilirsiniz ancak hedef kitlenizin dışına çıkmayın.
  • Trendleri takip edin ancak evergreen içerikler olmasına özen gösterin.
  • İçeriklerinizin SEO uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Blog içeriklerinizde markanızı çok fazla ön plana çıkarmayın.Yazının ufak bir bölümünde blog içeriklerinizden ilgili sayfalarınıza iç link verin.
  • Varsa pazar yerlerindeki ilgili ürünüze dış link verin. 
  • Samimi bir iletişim dili kullanın.
  • İçeriklere anketler ekleyebilir, yorum bölümleri oluşturabilirsiniz. Ayrıca bu bölümleri takip etmeniz, müşterinizi daha iyi anlamanızı sağlayabilir.

Hangi konu veya konular üzerine blog içerik fikirleri üreteceğinizi müşterinin satın alma sürecini takip ederek de anlayabilirsiniz. Bu yüzden süreci her yönüyle analiz ettiğinizden emin olun. Müşterinizin ürün veya hizmetinize ulaşana kadar yaptığı hiçbir aramayı kaçırmayın.

Gelin evini boyatmak isteyen bir müşteri için örnek bir satın alma yolculuğu kurgulayalım.

satinalmayolculugu

Eğer bir boya markasıysanız, bir mimar yada boya badana işi yapıyorsanız bu ve ilgili aramalarda blog içerikleri üretmeyi deneyebilirsiniz. İçerik üretimini daha zor bulabilirsiniz  ancak bir araştırmaya göre “İçerik pazarlaması, geleneksel pazarlamadan %62 daha ucuzdur ve 3 kat daha fazla potansiyel müşteri oluşturur”

İçerik Fikirlerini Nasıl Bulurum?

İçerik fikirleri bulmak için kullanabileceğiniz onlarca kaynak var. Ancak biz öncelikle arama motoru denilince ilk akla gelen Google’ ın araçları ile başlayalım. Ne de olsa araştırma yapan kitlenin %72’ si aradıkları şeyi Google ‘a soruyor.

googlearamasonuclariileicerikfikribulma

Google Arama Sonuç Sayfası

Google arama çubuğuna nişinizle alakalı sorular yazdığınızda Google algoritmasının konu ile alakalı bulduğu konulara “İnsanlar bunu da sordu” bölümünden ulaşabilirsiniz. Bu alanda daha fazla ilgili sorguya ulaşmak için Google’ ın önerdiği sorguların üzerine tıklayın. Siz tıkladıkça Google size alakalı diğer sorguları göstermeye devam edecektir.

Bu bölümü inceledikten sonra arama sayfasının en sonunda yer alan “İlgili Aramalar” kısmına da göz atmayı unutmayın.

icerikonerileribulma

Google Arama Operatörleri

Özel karakterler ve harfler kullanarak aradığımız sonuca daha hızlı ulaşmamızı sağlayan komutlar ile birçok analizi hızlıca yapabilirsiniz. Hatta yeni içerik fikirleri bile bulabilirsiniz. Çoğumuz tarafından bilinen popüler forum sitelerinde sayfa sayfa dolaşmak yerine Google Arama operatörleri ile daha hızlı sonuçlar alabiliriz. Yapmanız gereken tek şey anahtar kelimenizi aşağıdaki biçimde Google arama çubuğuna yazmak;

[anahtar kelime] + “forum”

SERP alanda gelen ilgili forum sayfalarında gezinerek forumlardaki en sık sorulan sorulara, sorunlara cevap olacak içerikler üretebilirsiniz. Unutmayın, bir soruna çözüm üretmek her zaman çok değerlidir.

Google Haberler

Google haberler trendde olan konuları bulmak için kullanabileceğiniz alanlardan bir tanesi. Arama kısmına arama terimini yazın veya dilerseniz sol yanda bulunan kategorilerden ilgili olanı seçin. Gelen sonuçları inceleyerek yeni içerik fikirleri oluşturabilirsiniz.

yeniicerikkonusukesfetme

Google Resim Etiketleri

Yazmak istediğiniz konu ile alakalı en geniş anahtar kelimeyi Google arama alanına yazın. Ardından “Görseller” alanına tıklayın. Aradığınız kelime ile alakalı Google’ın ilişkilendirdiği tüm etiketleri görebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki görsel başlıklarına bakmayı ihmal etmeyin. Bu alan, aradığınız anahtar kelimeyle alakalı içerik fikirlerine hızlıca ulaşmanızı sağlar.

icerikkesfetme

Özellikle yazmaya yeni başlıyorsanız bu alanı kullanarak yazacağınız konu etrafındaki en alakalı içeriklere hızlıca ulaşabilirsiniz. Bulduğunuz içerik fikirlerine ait anahtar kelimelerin aranma hacimlerini ve trend eğrilerini kontrol ettikten sonra yeni içeriğinizi yazmaya başlayabilirsiniz.

Google Analytics

Zaten bir blogunuz varsa mutlaka bakmanız gereken yerlerden bir tanesi burası. Google Analytics üzerinde

Davranış => Site İçeriği =>Tüm sayfalar bölümünde istediğiniz tarih aralığını ayarlayın.

analyticskullanarakicerikfikribulma

Bu kısımda en çok görüntüleme aldığınız sayfalara bakarak kitlenizin;

  • En çok hangi sayfalardan size ulaştığı, 
  • Hangi sayfada ne kadar süre geçirdiği,
  • Sayfalardaki hemen çıkma oranı 

gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Peki bu bilgilerle ne yapacağız? En çok etkileşime geçilen sayfalar üzerinde yazılacak içerik boşluğu varsa bunları değerlendirin. En fazla trafik alan sayfalarınızı içerik türü ve konusu açısından gruplandırın. Neyi doğru yaptığınızı ve Google’ ın sizi hangi içerik türleriyle daha çok eşleştirdiğini keşfedin. 2. seçenek ise hiç etkileşim almamış, yeterli gösterime ulaşamamış sayfalarınızı analiz etmektir. Bu tür içerikleri revize etmek veya silmek arasında karar verin.

Not: Yeterli gösterim alamayan sayfalarınız etrafında yeni içerik üretmek yerine içeriği revize etmeyi deneyin. Google tarafında zaten index almış ve belirli bir URL ratinge sahip bir sayfayı silmek yerine yenisini üretmek daha iyi bir seçenektir.

Analytics ile yapacaklarınız bunlarla sınırlı değil. Örneğin sitenizde video, tanıtım yazısı, liste, infografik gibi yeni içerik türleri denemiş olabilirsiniz. İnsanların hangi içerik türünde daha uzun süre geçirdiğini ve hangisinin etkileşimle sonuçlandığını “İçerik gruplama” yaparak görebilir ve buna uygun olarak içerik stratejinizi geliştirebilirsiniz.

Öneri İçerik: Google Analytics’te ayrıntılı hedef kitle nasıl oluşturulur.

listeicerik

Google Search Console

Halihazırda bir blogunuz varsa mutlaka bakmanız gereken yerlerden biri de Google Search Console. Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan bu araca giriş yaptıktan sonra Performans=> Sayfalar bölümüne gidin. 

searchconsolerileicerikfikribulma

Bakmak istediğiniz tarih aralığını ayarladıktan sonra “Gösterim” alanının üzerine tıklayın. Bu kısımda yüksek gösterim alıp az tıklama alan sayfalarınızı mercek altına alın. Bu sayfalarınızda neyi yanlış yaptığınızı bulmaya çalışın. Screaming Frog aracılığı ile title ve meta description analizi yapmayı unutmayın.

En yoğun trafik alan başarılı sayfalarınızı buldunuz. Harika! Şimdi bu konu etrafında yazılmamış konuları bulalım ve hacimlerini kontrol ettikten sonra içeriklerimizi oluşturalım.

Semrush

Diyelim ki “sağlıklı beslenme nedir?” konulu yazınız sitenize yüksek trafik sağlıyor. Bu konu etrafında başka hangi anahtar kelimeleri kullanarak içerik yazacağınızı Semrush Keyword Magic Tool aracılığı ile bulabilirsiniz. Semrush’ a giriş yapın ve arama alanına ilgili keywordü yazın. Gelen arama sonuçlarında, “Hamilelikte sağlıklı beslenme”, “okul öncesi sağlıklı beslenme önerileri” gibi konularda içerik yazmayı deneyebilirsiniz. 

İpucu: Araştırma yaparken ana konunuzla ilgili keywordler de görebilirsiniz. Bunlardan uygun olanları sayfanıza ekleyerek alt başlıklar oluşturabilirsiniz. Ana başlık etrafında yeni içerik üretmişseniz bu sayafadan ana konuya iç link vermeyi unutmayın.

pinterestileicerikfikribulma

PINTEREST

Özellikle görsel aramaların yoğun olduğu bir siteniz varsa mutlaka kullanmanız gereken araçlardan biri Pinterest. Pinterest sayesinde Google ‘dan bulabileceğinizden daha farklı içerik fikirleri bulabilirsiniz. 

İlgili konuyu arama bölümüne yazın ve sonuçlara göz atın. Öncelikle arama kısmındaki otomatik tamamlamaları dikkate alın. Örneğin, arama kısmına “Bahçecilik” yazalım ve gelen sonuçlara bir göz atalım.

pinterestileicerikfikribulma

“Solan çiçekleri canlandırmak için evinizde doğal gübre yapımı”, “Gölgede yetişen 21 sebze” gibi konularda içerik yazabiliriz. Daha fazla fikir için sayfayı aşağı kaydırarak blogunuz için içerik fikirleri edinebilirsiniz.

youtubeileicerikfikribulma

YOUTUBE

Youtube arama alanını kullanarak youtube video içerik fikirleri bulmayı hemen hemen herkes biliyor. Bulduğunuz sonuçları blog içerik fikirleri için kullanmaya ne dersiniz? O halde rakiplerinizin kanalını kullanarak yeni ve trend içerik fikirleri nasıl bulacağımıza bir göz atalım. Yapmanız gereken şey çok basit. Rakibinizin youtube kanalına girin ve “Sonuçları Filtrele” kısmından  “En Popüler” ve “Eklenme Tarihi (En Yeni)” sonuçlarına göz atın. Son zamanda yüklenen videolara bakarak trend olan içerikleri, görüntüleme sayısı fazla olanlara bakarak yüksek etkileşim alan içerik fikirlerini bulabilirsiniz.

MEDIUM

Ana konunuz etrafında içeriklerinizin tükendiğini düşünüyorsanız alakalı alt konulara geçme zamanı gelmiş demektir. Blogunuz için yeni içerik kümeleri bulmak için Medium’ u kullanabilirsiniz. Örneğin, ana konunuz “bahçe işleri” etrafında yeni alanlarda içerik üretmek istediğinizi varsayalım. Medium arama alanına nişinizi yazın. Tags alanındaki etiketleri inceleyin. 

mediumileicerikfikirleribulma

Etiketlere bakarak haşerelerle mücadele, bahçe düzenleme ve peyzaj gibi kategorilerde de yazabileceğimizi görüyoruz.

SEO uzmanlar tarafından İçerik fikirleri bulmanın belki de en sık kullanılan bir metoduna değinmeden yazıyı bitirmek olmaz. İçerik boşluklarını bulmak için özellikle Ahrefs ve Semrush bu konuda gerçekten çok başarılı. Ahrefs “Content Gap” ve “Semrush Keyword Gap” aracılığı ile rakiplerinizde olan ama sizin sitenizde olmayan anahtar kelimelerinizi keşfedebilirsiniz.. 

Blog fikri bulmakta zorlanırsanız hemen karamsarlığa düşmeyin. Bazen sadece farklı bir açıdan bakmak yeterli. Üstelik blog içerik fikirleri bulmak için daha onlarca yol var. Diğer içerik bulma önerilerini de öğrenmek ister misiniz? Yorumlarda bize bildirin.

Tülin Tuna

Tülin Benek Tuna, Erciyes Üniversitesi Elk.- Elkt. Mühendisliği mezunudur. 7 yıl teknoloji üreten firmalarda satış-pazarlama süreçleri yöneten yazarımız gelenekselden ziyade dijital pazarlamayı daha çok sevdiğini farketmiş ve bu alanda kendisini geliştirmiştir. Şu anda yurtdışı bir ajansta Türkiye SEO lideri, yerel bir ajansta ise proje lideri olarak görev yapmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu