Teknik SEO

Teknik SEO Nedir

Teknik SEO, sayfaların arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için bir web sitesinin teknik yönlerini iyileştirmeyi ifade eder. Bir web sitesini daha hızlı, taranması daha kolay ve arama motorları için anlaşılır hale getirmek, teknik optimizasyonun temelini oluşturur. Teknik SEO, site içi SEO’yu iyileştirmeye odaklanmaktadır, arama motorlarında yüksek sıralamaları almak için web sitenize uygulamanız gereken optimizasyon gereklilikleridir. Bir web sitesi için diğer kanallar aracılığıyla avantaj oluşturmakla ilgili olan site dışı SEO’nun tam tersidir.

Sitenizi neden teknik olarak optimize etmelisiniz?

Google ve diğer arama motorları, kullanıcılarına sorguları için mümkün olan en iyi sonuçları sunmak ister. Bu nedenle, Google’ın robotları web sayfalarını çok sayıda faktöre göre tarar ve sıralar. Bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği gibi bazı faktörler kullanıcının deneyimine bağlıdır. Diğer faktörler, arama motoru robotlarının sayfalarınızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Bu nedenle, teknik yönleri geliştirerek, arama motorlarının sitenizi taramasına ve anlamasına yardımcı olursunuz. Bunu iyi yaparsanız, daha yüksek sıralamalarla ve hatta zengin sonuçlarla ödüllendirilebilirsiniz.

Bunun tersi de geçerlidir: Sitenizde ciddi teknik hatalar yaparsanız, bunlar sitenize olumsuz olarak yansır. Doğru uygularsanız, yanlışlıkla robots.txt dosyanızda yanlış yere yanlışlıkla bir eğik çizgi ekleyerek arama motorlarının sitenizi taramasını engelleyen ilk kişi olmazsınız.

Ancak, sadece arama motorlarını memnun etmek için bir web sitesinin teknik detaylarına odaklanmak yanlış bir fikirdir. Bir web sitesi , ilk etapta kullanıcılarınız için hızlı, net ve kullanımı kolay olmalıdır. Neyse ki, güçlü bir teknik temel oluşturmak genellikle hem kullanıcılar hem de arama motorları için daha iyi bir deneyimle buluşur. Mobil taraftaki optimizasyon süreçleri için mobil SEO kılavuzu yazısına bakabilirsiniz.

Teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesinin özellikleri nelerdir?

Teknik olarak sağlam bir web sitesi kullanıcılar için hızlıdır ve arama motoru robotları için taranması kolaydır. Uygun bir teknik kurulum, arama motorlarının bir sitenin neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur ve örneğin yinelenen içeriğin neden olduğu kafa karışıklığını önler. Dahası, çalışmayan bağlantılarla ziyaretçileri veya arama motorlarını çıkmaz sokaklara göndermez. Burada, teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesinin bazı önemli özelliklerine kısaca değineceğiz.

1. Hızlıdır

Günümüzde web sayfalarının hızlı yüklenmesi gerekiyor. İnsanlar sabırsız ve bir sayfanın açılmasını beklemek istemiyorlar. 2016 yılında yapılan araştırmalar, bir web sayfası üç saniye içinde açılmazsa mobil web sitesi ziyaretçilerinin % 53’ünün siteden ayrılacağını gösterdi. Dolayısıyla, web siteniz yavaşsa, insanlar sinirlenir ve başka bir web sitesine geçer ve tüm bu trafiği kaçırırsınız.

Google, yavaş web sayfalarının optimum deneyimden daha azını sunduğunu bilir. Bu nedenle daha hızlı yüklenen web sayfalarını tercih ederler. Dolayısıyla, yavaş bir web sayfası, arama sonuçlarında daha hızlı bir rakibine göre daha da aşağıya iner ve daha da az trafikle sonuçlanır. Ve 2021’de, insanların bir web sayfasını ne kadar hızlı deneyimlediklerine değinen sayfa deneyimi, bir sıralama faktörü bile oldu. O yüzden hazırlansan iyi olur!

Web sitenizin yeterince hızlı olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Google PageSpeed Insights aracını kullanarak site hızınızı kolayca test edebilirsiniz. Bu test, neyin iyileştirilmesi gerektiği konusunda size ipuçları verecektir.

2. Arama motorları için kolay taranabilir

Arama motorları, web sitenizi taramak ve sıralamak için robotlar kullanır. Robotlar, sitenizdeki içeriği keşfetmek için bağlantıları izler. Harika bir dahili iç bağlantı yapısı sitenizde en önemli içeriklerin ne olduğunu anlamayı sağlar.

Ancak robotları yönlendirmenin daha fazla yolu var. Örneğin, oraya gitmelerini istemiyorsanız, belirli içerikleri taramalarını engelleyebilirsiniz. Bir sayfayı taramalarına izin verebilir, ancak bu sayfayı arama sonuçlarında göstermemelerini veya o sayfadaki bağlantıları izlememelerini söyleyebilirsiniz.

Robots.txt dosyası

Robots.txt dosyasını kullanarak sitenizde robotlara talimat verebilirsiniz. Dikkatlice kullanılması gereken güçlü bir araçtır. Başlangıçta bahsettiğimiz gibi, küçük bir hata, robotların sitenizi taramasını (önemli kısımlarını) engelleyebilir. Bazen insanlar robot.txt dosyasında sitelerinin CSS ve JS dosyalarını istemeden engeller. Bu dosyalar, tarayıcılara sitenizin nasıl görünmesi gerektiğini ve nasıl çalıştığını söyleyen bir kod içerir. Bu dosyalar engellenirse, arama motorları sitenizin düzgün çalışıp çalışmadığını bilemez.

Sonuç olarak, nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorsanız robots.txt’ye gerçekten dalmanızı öneririz. Ya da belki daha da iyisi, bir geliştiricinin sizin için halletmesine izin verin!

Meta robots etiketi

Arama motoru robotlarının bir sayfayı taramasını, ancak herhangi bir nedenle onu arama sonuçlarının dışında tutmasını istiyorsanız, onlara bunu robots meta etiketi ile söyleyebilirsiniz. Robots meta etiketiyle, bir sayfayı taramaları talimatını da verebilir, ancak sayfadaki bağlantıları takip etmemelerini sağlayabilirsiniz.

3. Kırık link bağlantısı yoktur

Yavaş web sitelerinin sinir bozucu olduğunu tartıştık. Ziyaretçiler için yavaş bir sayfadan daha can sıkıcı olabilecek şey, hiç var olmayan bir sayfaya girmektir. Bir bağlantı, ziyaretçiyi sitenizde mevcut olmayan bir sayfaya yönlendirirse, insanlar bir 404 hata sayfasıyla karşılaşır. İşte özenle hazırlanmış kullanıcı deneyiminiz!

Dahası, arama motorları da bu kırık link hata sayfalarını görmekten hoşlanmaz. Ve ziyaretçilerin karşılaştığından daha fazla kırık link bulabilirler, çünkü gizli olsa bile karşılaştıkları her bağlantıyı izlerler.

Ne yazık ki, çoğu sitenin (en azından) bazı kırık bağlantıları vardır, çünkü bir web sitesi sürekli devam eden bir çalışmadır: insanlar bir şeyler yapar ve bir şeyler bozar. Neyse ki, sitenizdeki kırık bağlantıları anlamanıza yardımcı olabilecek araçlar var. Bu araçlar ve 404 hatalarının nasıl çözüleceği hakkında bilgi edinin. (Yakında burada detay vereceğiz)

Gereksiz kırık bağlantıları önlemek için, bir sayfanın URL’sini sildiğinizde veya taşıdığınızda 300’lü kodlar ile yeniden yönlendirmelisiniz. İdeal olan, eski sayfanın yerini alan bir sayfaya yönlendirmektir.

4. Arama motorlarını yinelenen içerikle karıştırmaz

Sitenizin birden çok sayfasında aynı içeriğe sahipseniz – hatta diğer sitelerde – arama motorlarının kafası karışabilir. Çünkü bu sayfalar aynı içeriği gösteriyorsa hangisi en yüksek sırada yer almalı? Sonuç olarak, aynı içeriğe sahip tüm sayfaları daha düşük sıralarlar.

Ne yazık ki, farkında bile olmadan kopya içerik sorununuz olabilir. Teknik nedenlerden dolayı, farklı URL’ler aynı içeriği gösterebilir. Bir ziyaretçi için bu herhangi bir fark yaratmaz, ancak bir arama motoru için fark yaratır; aynı içeriği farklı bir URL’de görecektir.

Neyse ki, bu sorunun teknik bir çözümü var. Canonical meta tag etiketi ile orijinal sayfanın – veya arama motorlarında sıralamak istediğiniz sayfanın – ne olduğunu belirtebilirsiniz.

5. Güvenli

Teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesi güvenli bir web sitesidir. Web sitenizi, kullanıcıların gizliliklerini garanti altına almaları için güvenli hale getirmek günümüzde temel bir gerekliliktir. (WordPress) web sitenizi güvenli hale getirmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır ve en önemli şeylerden biri HTTPS uygulamaktır.

HTTPS, tarayıcı ile site arasında gönderilen verilere kimsenin müdahale etmemesini sağlar. Yani, örneğin, insanlar sitenize giriş yaparsa, kimlik bilgileri güvende olur. Sitenize HTTPS uygulamak için bir SSL sertifikasına ihtiyacınız olacak. Google, güvenliğin önemine dikkat eder ve bu nedenle HTTPS’yi bir sıralama sinyali haline getirdi: güvenli web siteleri, güvenli olmayan eşdeğerlerinden daha üst sıralarda yer alır.

Çoğu tarayıcıda web sitenizin HTTPS olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Tarayıcınızın arama çubuğunun sol tarafında, güvenli ise bir kilit göreceksiniz. “Güvenli değil” kelimesini görürseniz, sizin (veya geliştiricinizin) yapacak bazı işleri vardır!

6. Yapılandırılmış verilere sahiptir

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının web sitenizi, içeriğinizi ve hatta işletmenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Yapılandırılmış veriler ile arama motorlarına, sitenizde ne tür bir ürün sattığınızı veya sitenizde hangi tariflere sahip olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Ayrıca, size bu ürünler veya tarifler hakkında her türlü detayı sağlama fırsatı verecektir.

Bu bilgileri sağlamanız gereken sabit bir format (Schema.org) olduğundan, arama motorları bunu kolayca bulabilir ve anlayabilir. İçeriğinizin daha görünür olmasına yardımcı olur. Örneğin, Wordpress kullanıcıları için Yoast SEO eklentisi bu ihtiyacınızı karşılayabilir.

Yapılandırılmış verileri uygulamak, size arama motorları tarafından daha iyi bir sıralamadan daha fazlasını sağlayabilir. Ayrıca içeriğinizi zengin sonuçlar için uygun hale getirir; Yapılandırılmış veri sonuçları arama sonuçlarında göze çarpıyor.

7. XML site haritası var

Basitçe ifade etmek gerekirse, bir XML site haritası, sitenizdeki tüm sayfaların bir listesidir. Sitenizi inceleyen arama motorları için bir yol haritası görevi görür. Bununla, arama motorlarının sitenizdeki hiçbir önemli içeriği gözden kaçırmamasını sağlayacaksınız. XML site haritası genellikle gönderiler, sayfalar, etiketler veya diğer özel gönderi türlerinde kategorize edilir ve her sayfa için resim sayısını ve son değiştirilme tarihini içerir.

İdeal olarak, bir web sitesinin XML site haritasına ihtiyacı yoktur. Tüm içeriği güzel bir şekilde birbirine bağlayan dahili bir bağlantı yapısına sahipse, robotların buna ihtiyacı olmayacak. Ancak, tüm sitelerin harika bir yapısı yoktur ve bir XML site haritasına sahip olmak herhangi bir zarar vermez. Bu nedenle, sitenizde bir XML site haritası bulundurmanızı tavsiye ederiz .

8. Uluslararası web siteleri hreflang kullanır

Siteniz aynı dilin konuşulduğu birden fazla ülkeyi hedefliyorsa, arama motorlarının hangi ülke veya dile ulaşmaya çalıştığınızı anlamak için biraz yardıma ihtiyacı vardır. Onlara yardım ederseniz, arama sonuçlarında insanlara kendi bölgeleri için doğru web sitesini gösterebilirler.

Hreflang etiketleri tam da bunu yapmanıza yardımcı olur. Bir sayfa için hangi ülke ve dilin kullanıldığını tanımlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda olası bir yinelenen içerik sorununu da çözer: Türkiye, ABD ve İngiltere siteniz aynı içeriği gösterse bile, Google bunun farklı bir bölge için yazıldığını bilecektir. Aynı şekilde farklı dillerde oluşturacağınız sayfalarınızı ilgili ülkelere özel optimizasyon yapabilirsiniz.

Uluslararası web sitelerini optimize etmek oldukça uzmanlık alanıdır. Uluslararası sitelerinizi nasıl sıralayacağınızı öğrenmek istiyorsanız, Çok dilli SEO eğitimimize bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu