İçerik PazarlamaSEOSite içi SEOVideo SEO

Video SEO: Videoları Google’da Optimize Edin

Video izlemeyi seviyoruz, değil mi? Online’da video içerikler yıllardır büyüme yaşıyor bu konuda bir sorun yok. Her saniye, yüzlerce saatlik video yalnızca YouTube’a yükleniyor. Son yıllarda Instagram ve TikTok gibi uygulamalarda ortaya çıkan kısa video içeriklerinden bahsetmiyorum bile. Harika videolar hazırlıyorsanız ve bunları sitenize trafik çekmek için kullanmak istiyorsanız, bir kitleye hitap etmeniz gerekir. Ancak, videolarınızın Google’da fark edilmesini sağlamak için ayrıca çalışma yapmanız gerekir. Video SEO hakkında detaylara bakalım.

Video SEO nedir?

Video SEO, videolarınızı ve video içerik bulunan sayfalarınızı, arama motorlarında görünmesini istediğiniz anahtar kelimeler için optimize etme işlemidir. Genel olarak, videolarla iki geniş optimizasyon türü vardır – web sitenizin video ve Google aramadaki görünürlüğünü optimize etme (Video SEO) ve videolarınızın sosyal medya platformlarındaki görünürlüğünü optimize etme (YouTube optimizasyon, Facebook optimizasyonu vb.).

Bu konuyla ilgili her zaman karşılaştığımız en büyük endişelerden ve sorulardan biri, insanların videolarını YouTube’da yayınlamanın avantaj olduğunu ve Google aynı zamanda YouTube’un sahibi olduğu için ve sıralamada yer alan çoğu video YouTube videoları olduğu için daha iyi sıralanacaklarını düşünmektir. Bunların ikisi de yanlış ama anlaşılabilir hatalardır. Google, YouTube’u varsayılan seçenek olarak otomatik olarak dizine ekler ve sıralar, ancak bu, YouTube’un “tercih edildiği” anlamına gelmez.

Video SEO ve YouTube optimizasyonu?

YouTube optimizasyonu farklı bir çalışmadır. YouTube optimizasyonu, videonun kendisini ve bu platformdaki meta verileri optimize etmekle ilgilidir. Amacınız, videolarınızı olabildiğince fazla gösterilecek şekilde iyileştirmektir. Veya viral olmak, markanızı oluşturmak, uzmanlığınızı tanıtmak veya aklınıza gelen her şeyi yapmak isteyebilirsiniz.

YouTube, normal arama motorlarından farklı çalışır. Bir arama motorundan çok bir keşif motorudur. İçerik keşfi, kenar çubuğu, önerilen videolar ve platform altyapısının arama özelliğine doğrudan bağlı olmayan diğer unsurları aracılığıyla gerçekleşir.

Normal bir arama motorunda, insanların amacı farklıdır. Belirli bir konuda yardım almak isterler. Bazı konular videoda görselleştirilmeye uygunken, bazı konularsa bu görsel yöne ihtiyaç duymaz. Google’daki bazı aramalarda videoların görünmesinin nedenlerinden biri budur, diğer aramalar ise video sonuçlarını tetiklemez.

Genelde arama yaptığınızda SERP’lerde videoları görmezseniz, Google’ın video içeriğini diğer içerik türleri kadar değerli bulmama ihtimali yüksektir.

YouTube için optimize etme

YouTube tuhaf bir yazılım. Uzman içerik oluşturucular için bile, bir videonun nasıl ve neden iyi performans gösterip göstermediğinin cevabı net değildir. Normal SEO ‘da olduğu gibi, bir videonun nasıl sıralanması gerektiğini belirleyen birçok faktör vardır. Ancak YouTube ile harika videolar hazırlamanın ve gereken tüm meta verileri eklemenin yanı sıra ek faktörler de vardır. Öncelikle, başlığın ve küçük resmin tıklamalar için ne kadar çekici olduğu, kanalın genel performansı ve belirli videonun kitleyi elde tutma düzeyi. İnsanların davranışları, YouTube’un videonuzu başkalarına tavsiye etme olasılığında büyük rol oynar.

Web sitenize trafik çeken en iyi video SEO çalışmaları

Video SEO karmaşık bir konudur. Sadece harika bir içerik yazmaktan ve bunu derecelendirmekten bahsetmiyoruz. Bir video fikri, çekim ve düzenleme süreci de var. Ayrıca, altyazıları ve meta verileri araştırmak ve videonuzun YouTube’da başarılı olmasını nasıl sağlayabileceğinizi mutlaka öğrenin.

Arama sonuçları sayfalarından videolarınıza trafik çekmek istiyorsanız, videolarınızı Google’da sıralamaya hazırlamanız gerekir. Başlamanıza yardımcı olacak en iyi video SEO fikirlerini bir araya getirdik.

Videolarınız için doğru platformu seçin

Video SEO ile ilgili yaygın sorulardan biri, videolarınızı barındırdığınız yerin bir fark yaratıp yaratmayacağıdır. Ve her zaman olduğu gibi SEO’da cevap şudur: duruma göre değişir. Tüm bu platformlar, videolarınızı herkesin, kullanıcıların ve arama motorlarının kullanımına sunmak için ellerinden gelen her şeyi yapar. Sadece bir ev sahibinden bahsediyorsak, bu anlamda onu nerede barındırdığınız bir fark yaratmaz.

Öte yandan videonuzu YouTube’da barındırmak, o platformdaki arama sonuçlarında görünmesi gibi ek bir fayda sağlar. (Dünyanın en büyük 2. arama motorudur) Ve içeriğiniz iyiyse, videonuz önerilebilir veya viral hale gelebilir. Daha önce de söylediğimiz gibi, YouTube farklıdır ve stratejiniz iki farklı seçeneğin karışımı bile olabilir. YouTube, sitenize neredeyse hiç trafik göndermemesi dezavantajına sahiptir, bu akılda tutulması gereken bir konudur.

Google’dan John Mueller videolarınızı nerede barındırdığınızın onlar için önemli olmadığını söyledi. Mueller’e göre, her gömülü video, diğer barındırılanlarla aynı SEO değerine sahip olmalıdır.

Yani, şöyle bir şeye indirgeniyor: Sosyal takipçi oluşturmayı daha çok önemsiyorsanız, YouTube tercih edin. Web site ziyaretçisi istiyorsanız barındırılma yeri fark etmeksizin video optimizasyonuna önem verin.

Video sayfasına genel SEO taktikleri uygulayın

Video harika olmalı, ancak sayfa da harika olmalı. Her zaman olduğu gibi, genel SEO kurallarını uygulamanız gerekir. Bütünsel SEO: Sayfanız ve içeriğiniz, ziyaretçiler için mümkün olan en iyi deneyimi sağlamalıdır.

Video içeriği için fikir ve anahtar kelime araştırması

Video içeriğine dönüştürebileceğiniz bir sürü fikriniz olabilir. Bu iyi, ancak video stratejinize anahtar kelime araştırmasıyla başlamak da iyi bir fikirdir. Niş kategorinizde insanların ne hakkında konuştuğunu öğrenin. İçeriğinizde soruları yanıtlayın ve videolarınızın bu soruları tam olarak karşıladığından emin olun. Video sayfalarınız için içerik yazarken, kullanıcıların içeriğinizde kullandıkları terminolojiyi ekleyin.

Anahtar kelime araştırması yapmak, neye odaklanmanız gerektiği konusunda size bir fikir verir. Ayrıca, hedef sorgunuz veya ilgili bir sorgu için şu anda video sonuçları olup olmadığını kontrol edin. Öyleyse, sıralama yaptıktan sonra zengin sonuçlar (rich snippet) alma olasılığınız artar. Hangi konuların değerli olduğunu öğrenin ve nerede sıralama şansınız yüksek? Sadece ilginç göründüğü için bir konu seçmek maliyetli bir alıştırma olabilir.

Videoyu ilgi odağı yapın

Arama motorları için, kullanıcılar ne arayacağını bilmiyorsa bir videoyu sıralamaya çalışmak zor olabilir. Sıralamak istediğiniz bir konu için bir videonuz varsa, o videoyu insanlara çekim merkezi yapın. İlk olarak sayfanızda listeleyin ama bir sayfada birden fazla video listelemeyin. Google sayfa başına yalnızca bir videoyu dizine ekler. Bu nedenle, videonuzu asıl destekleyici içerik ile sayfanızı özelleştirin.

Ayrıca, bu video gerçekten önemliyse, kullanıcıların sayfayı aşağı kaydırmasına izin vermeyin. Her şeyi tek bir konuya odaklayın, kullanıcı deneyimini aklınızda tutun ve içeriğinizi hızlı bir şekilde kullanıcıların ve arama motorlarının odak noktası yapın.

Videonuz için altyazı ve konuşma metni ekleyin

Videonuzla ilgili her şeyin temel kuralı, videonuzun içeriğini anlamak için halihazırda çalışan otomatik sistemleri desteklemeniz gerektiğidir. Videoyu tam anlamıyla her şeyi ile açıklayın. Hem YouTube hem de sitenize yerleştirmek istediğiniz video sayfası için bunu yapmalısınız.

Sıralamak istediğiniz sayfadaki içeriğin tam bir transkripti her şeyi anında arama motorlarının kullanımına sunar. Ve elbette, içeriğinizi bir video izlemek yerine anlattıklarınızı okumayı tercih eden insanlar için kullanılabilir hale getirir.

Aynı şey başlıklar ve alt yazılar için de geçerlidir. Altyazılar, videonuzu izleyiciler için daha erişilebilir hale getirir. Sadece bu değil, aynı zamanda videonuzun içeriğini arama motorları için daha anlaşılır hale getirir. Altyazılar olmazsa olmazdır ve bunları eklemek bir taşla iki kuş vurmaktır. Unutmayın, video barındırma platformlarının içinde, genellikle bir .srt dosyası olarak altyazı ekleme seçeneği vardır.

Harika bir önizleme / küçük resim

Arama sonuçlarında gördüğünüz küçük resim, video SEO ‘nun en önemli kısımlarından biridir. Bu, insanların gördüğü ilk şeydir ve tıklama niyetlerinin temelini oluşturan başlık ve açıklamayla birlikte değerlidir. Google’ın videonuzu aramada göstermesini sağlamak için, doğru en boy oranında doğru şekilde biçimlendirilmiş, yüksek kaliteli ve çekici bir küçük resme ihtiyaçları vardır. Boyut, 160 × 90 ile 1920 × 1080 piksel arasında herhangi bir ölçü olabilir.

Bunun için biraz çaba sarf etmelisiniz. Uygun ve videoyla ilgili anlamlı bir resim üretin. Ayrıca rekabette öne çıkmaya çalışın. Birçoğu mevcut tasarım trendlerini takip ediyor ve bu da benzerlik yaratıyor.

Küçük resminizin Google için taranabilir olduğundan emin olun, böylece arama sonuçlarında öne çıkabilir.

Harika başlıklar ve açıklamalar yazın

Videolarınız her zaman neyle ilgili olduğunu açıklayan harika başlıklara sahip olmalıdır. Aynı zamanda cazip olmalı, insanların arama sonucunuzu tıklamasına ihtiyacınız var. Başlıklarınızı ve açıklamalarınızı, özellikle benzer türden birkaç videonuz varsa, benzersiz yapın. Başlıkları standart meta başlık uzunluğunda, yani yaklaşık 70 karakterde tuttuğunuzdan emin olun.

İdeal olarak, belirli konuyla ilgili yalnızca bir videoyu hedeflediğinizden emin olun. Aynı konuyla ilgili birden fazla videonuz varsa, arama motorlarının hangi videoyu seçmesi gerektiğini anlamasını zorlaştırabilir.

Videonuza yapılandırılmış veriler ekleyin

Schema.org yapılandırılmış verileri, yıllardır temel bir unsur olmuştur ve bunları sitenize eklemek her zamankinden daha önemlidir. Arama motorları, sitenizi, içeriğinizi ve bir varlık olarak sizi daha iyi anlamak için yapılandırılmış verileri kullanır. Bu aynı zamanda videolarınız için de geçerlidir.

Google, videoları olduğu gibi anlamak için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken, VideoObject yapılandırılmış verilerini eklemek, videolarınızı anlamalarına yardımcı olacaktır. Videoların zengin sonuçlarda görünmesini istiyorsanız bu bir zorunluluktur. Google’ın gerektirdiği yapılandırılmış verileri ekleyerek, videolarınızı yalnızca normal arama sonuçlarına ve Video arama sonuçlarına değil, aynı zamanda Google Görseller ve Google Keşfet’e dahil edilmeye uygun hale getirirsiniz.

WordPress kullanıyorsanız Yoast Video SEO eklentisi, videolarınıza yapılandırılmış veri eklemeyi otomatik olarak yaptığı için bunu pasta tarifi kadar kolay hale getirir. Video hakkındaki meta verileri WordPress blok düzenleyicideki kenar çubuğundan düzenleyebilirsiniz.

Videolarınızın taranabilir olduğundan emin olun

Herhangi bir SEO tavsiyesinin en önemli kısımlarından biri, sıralamak istediğiniz içeriğin taranabilir olması gerektiğidir. Elbette aynısı video içeriği için de geçerli. Video içeriğine sahip sayfalara arama motorları erişilebilmelidir ve aynı şey videoların kendisi için de geçerlidir. Bunları sitenizde barındırıyorsanız, onları dış dünyanın kullanımına sunmayı unutmayın. Noindex’inize dikkat edin ve robots.txt’deki kaynakları engellemeyin!

XML site haritalarını, özellikle arama motorlarına videoların kullanılabilirliklerini duyurmak için kullanabilirsiniz. Google’ın ilgili duyurusu:

“Video site haritası, Google’ın sitenizdeki videoları bulmak için kullandığı bir XML site haritasıdır ve ayrıca Google’a bir video hakkında bilgi sağlayabilir. Video site haritası, bir videoyu VideoObject yapısal veri öğesiyle açıklayabilir. Bir video site haritası kullanmanın avantajı, Google’ın yeni veya güncellenmiş videoları bulmasına da yardımcı olması ve Google’ın her sayfayı taramasını ve değişiklikleri tek tek keşfetmesini zorunlu kılmak yerine birçok videoyu tek bir dosyada açıklayabilmesidir.”

Yoast Video SEO, sitenize otomatik olarak bir XML video site haritası ekler.

Yoast Video SEO eklentisi işlerinizi kolaylaştırır

Video SEO’nuzu daha iyi yönetilebilir hale getirebilecek güçlü bir WordPress aracı var. Video içeriğinizi sıralama konusunda çabalıyorsanız, Yoast Video SEO ‘ya ihtiyacınız olabilir. Bu eklenti, içeriğinizi Google için hazırlamanıza yardımcı olacak temel video SEO yetenekleri ekler.

Yoast Video SEO, video XML site haritaları oluşturmanıza, VideoObject yapılandırılmış verilerini otomatik olarak oluşturmanıza, aramada hangi küçük resmi kullanacağınızı belirlemenize yardımcı olur ve harici JavaScript komut dosyalarının daha akıllıca yüklenmesiyle video içerik sayfalarınızın yavaşlamasını önler.

Video SEO’ya giriş

Bu makale, video SEO’ya giriş kılavuzu görevi görür. Sitelerin arama motorlarında sıralanmasına ilişkin en önemli iç görüleri öğrendiniz. Video SEO çalışmalarınızda dikkat etmeniz gereken en önemli uygulamalar bu yazıda açıklandı. Tabii ki, video SEO bu temel konulardan daha fazlasıdır ve önümüzdeki yayınlarda bu konu hakkında daha fazla ayrıntıya girmeyi planlıyoruz.

Yararlanılan kaynaklar:

https://yoast.com/

https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/video-sitemaps?hl=tr

Barış Özhan

Barış Özhan seokilavuzu.com kurucusu ve SEO uzmanıdır. Yerel ve uluslararası SEO projeleri yönetmektedir. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarından edindiği tecrübelerini çeşitli web sitelerinde makale yazarak ve online eğitimler aracılığı ile paylaşmaktadır. Barış Özhan şirketlerin aramadaki organik görünürlüklerini artırmak için optimizasyon çalışmaları yapmaktadır ve 100'ün üzerinde SEO projesinde çalışmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu