B2B Pazarlamaİçerik Pazarlama

Mükemmel B2B Pazarlama Kampanyası Oluşturmak İçin 12 İpucu

İşletmeden işletmeye (B2B) pazarlama, İşletmeden Müşteriye (B2C) pazarlamadan farklıdır. Her ikisi de bazı benzerlik unsurlarına sahip olsa da, temel pazarlama ilkeleri ve satın alma döngüsü farklıdır. Bir B2B pazarlama kampanyası oluştururken bu farklılıkların dikkate alınması gerekir. Örneğin, B2B pazarlamada birçok bakış açısını göz önünde bulundurmalısınız ve ticari müşteriler, kullanıcı deneyimi yerine nihai sonuca daha fazla odaklanabilir.

Çeşitli müşteri tabanına sahip işletmelerin, maksimum etkinlik için B2C ve B2B kampanyaları arasında hızla geçiş yapabilmesi gerekir. Bunu başarabilmek için işletmelerin B2B ve B2C pazarlamayı birbirinden ayıran ortak özelliklerin farkında olmaları gerekir. İmalat sektörüne özel hazırladığımız üretim şirketlerinde SEO içeriğini inceleyin.

Bu kılavuzda, B2B pazarlama kampanyası oluşturmak için en iyi 12 ipucunu ele aldık.

B2B Pazarlama Kampanyası Oluşturmak İçin İpuçları

Her işletme farklıdır ve müşterileri de farklıdır, dolayısıyla herkes aynı tür stratejileri kullanamaz. Ancak, her B2B organizasyonunun uyması gereken bazı temel şeyler vardır.

1. Uzun Vadeli İlişkiler Kurun

Çoğu işletme, uzun vadede güvenilir olabilecek kuruluşlarla çalışmak ister. İşletmenizi güvenilir bir ortak olarak gösteremezseniz, büyüyemezsiniz. B2B pazarlama, uzun vadeli ilişkilerin fiyat ve üründen daha önemli olduğunu kabul eder.

2. Müşterileri ve İhtiyaçları Anlayın

B2C pazarlama, tek bir tüketiciyi ve tek bir zihni hedefler. B2B, bir satışın gerçekleşmesi için birkaç karar vericiyi hedeflemek zorundadır. Ortalama olarak, bir işletmenin her biri benzersiz bir bakış açısına sahip en az 5 karar vericisi vardır. B2B pazarlama kampanyası oluştururken karar vericileri anlamanız gerekir. Ayrıca, kampanyanızın içeriğinin onların ihtiyaçlarına hitap ettiğinden emin olun.

3. Akılcı Nedenler Sunun

Bir müşterinin duygularına hitap etmek, B2C pazarlamasında başarının anahtarıdır. Bu, B2B pazarlama kampanyalarında işe yaramaz. B2B pazarlamada daha çok akılcı ve mantıklı noktalara odaklanmak müşteri kazandırır. B2B ortaklıkları, B2C satışlarına kıyasla daha derin bir tarama sürecinden geçer. İçeriğinizi ve pazarlama kampanyanızı problemler ve sunduğunuz akılcı çözümler etrafında düzenleyin.

4. Onlara İyileştirmeleri Anlatın

Bir B2C pazarlama kampanyası, bir şirketin ürünlerinin/hizmetlerinin artılarını vurguladığı için doğrudandır. Bir B2B pazarlama kampanyasının odak noktası, şirketinizin müşteri şirketini nasıl daha iyi hale getirebileceği üzerine olmalıdır. Pazarlama kampanyasının değer önerisi, diğer şirketlerin işini kolaylaştırmaya yönelik olmalıdır. Diğer organizasyonun daha büyük ve daha karlı büyümesine yardım edebilmelisiniz.

5. Menfaatlerini Düşünün

Bazı araştırmalara göre, duygusal faktörler B2B satın alma kararlarını B2C satın alımlarından daha fazla etkiliyor. Nedeni basit, kendiniz için bir şeyler satın almak sizi ve kendinizi yalnız etkileyecektir. Ancak tüm organizasyon için bir şey satın almak, tüm ticari operasyonları etkileyecektir. B2B pazarlama kampanyaları, rasyonel olanın yanı sıra alıcının duygusal yönünü de hedeflemelidir.

6. Özellikler Değil Çözümler Sağlayın

Bu, B2B ve B2C pazarlama arasındaki en büyük farklardan biridir. B2B satın almalarda tek bir ürün yerine işletmeler için çözüm sunmaya çalışıyorsunuz. Bunu akılda tutarak, mesajınız bir işletme için sorunların çözümünü satmaya odaklanmalıdır. Özellikleri öne çıkarmaya çalışmak yerine en iyi çözebileceğiniz sorunlara odaklanın.

7. Müşteri Yolculuğunu Anlayın

Bu açıdan B2B ve B2C pazarlaması oldukça benzer olabilir. Ancak, B2B satın alımları çok daha büyük bir yatırım olduğundan, güven oluşturmak ve anlaşmayı sonuçlandırmak daha uzun sürer. B2B pazarlama kampanyanızı oluştururken alıcının satın alma yolculuğunu göz önünde bulundurun. Bir alıcının sahip olabileceği tüm olası soruları dikkatlice düşünün ve ardından bunları içeriğinizde yanıtlamaya çalışın.

8. Güçlü Bir Persona Oluşturun

B2C pazarlamada her bir kişi potansiyel bir müşteridir ve geniş bir şekilde pazarlamanız gerekir. B2B pazarlamacılarının hedef kitlelerini iş unvanlarına, problemlere ve pazarlama kanallarına göre segmentlere ayırması gerekir. Bu nedenle, sağlam bir alıcı kişiliği oluşturmaya yatırım yapmalı ve satın alma için dijital bir yol oluşturmalısınız.

9. Hedefe Odaklanın

Belirli ürünleri arayan işletmelerin akıllarında bir nihai amaç vardır. Öte yandan müşteriler genellikle deneyimler, hizmetler veya fayda ararlar. Bu, B2B Pazarlama kampanyasında paylaştığınız içeriğin B2C kampanyalarından tamamen farklı olması gerektiği anlamına gelir. Buna her şey, içerik türü, uzunluk, mesajlaşma ve dil dahildir.

Son tüketiciler görsel olarak çekici içerik isterken, işletmeler çözüm odaklı içerik pazarlama aramaktadır.

10. Sabırlı Olun

B2C satışları, müşterinin tek karar verici olduğu anlarda gerçekleşir. Ancak B2B satışları zaman alır. B2B satışları, olası her faktörü göz önünde bulundurarak bir hizmet satın almayı içerir. B2B pazarlamacıları, bir satışın gerçekleşmesi için haftalarca ilişki kurmayı beklemelidir.

11. Sorunları Bulun ve Çözün

B2C ve B2B pazarlama arasındaki en büyük farklardan biri, bir birey yerine bir organizasyonun sorunlarını ele almanız gerektiğidir. Bir kuruluşun sorunları, aradıkları hizmet türüne bağlı olarak sonsuz değişken olabilir. Bir B2B pazarlama stratejisi oluştururken, diğer işletmeler için nasıl bir fark yaratabileceğiniz konusunda net olmanız gerekir.

12. Onlara Para Kazandırmanın Yollarını Bulun

Hedef kitlenizin olduğu her yerde yeterince bulunursanız, B2C pazarlama kampanyalarında başarılı olabilirsiniz. Ancak iş B2B dünyasına geldiğinde, ödevinizi yapmanız ve hedef işletmelerinizin para kazanmasına yardımcı olmanın yollarını aramanız gerekir. Hedef işletmenizin daha fazla para kazanmasına veya tasarruf etmesine yardımcı olabilirseniz, en büyük çözümü sağlıyorsunuz demektir.

Barış Özhan

Barış Özhan seokilavuzu.com kurucusu ve SEO uzmanıdır. Yerel ve uluslararası SEO projeleri yönetmektedir. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarından edindiği tecrübelerini çeşitli web sitelerinde makale yazarak ve online eğitimler aracılığı ile paylaşmaktadır. Barış Özhan şirketlerin aramadaki organik görünürlüklerini artırmak için optimizasyon çalışmaları yapmaktadır ve 100'ün üzerinde SEO projesinde çalışmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu